Какво (не)трябва да прави добрият DJ

9 март е световният ден на DJ-я

Веднага след дамския празник, в който подаряваме цветя на нежния пол, идва професионалния празник на т.нар. „дисководещи“. Не е тайна, че професията, ако въобще може да се нарече така, на DJ-я е може би една от най-желаните сред младите. Яки партита, готини мацки, силата да владееш публиката, това са само малка част от нещата, заради които всяко хлапе мечтае да застане зад пулта. Разбира се, това начинание не е никак лесно, даже напротив, свързано е с множество лишения и компромиси със здравето.

В днешно време техниката е повече от достъпна и всеки може да започне да „пуска“, но да си добър DJ е наистина голямо предизвикателство. В следващите редове ще разгледаме как точно да бъдеш добър “Mr. DJ”. 

„Бяла роза“ и рокендрол в комбинация са признак на много лош вкус. По частните мероприятия тип – сватби, кръщенета или фирмени „банкети“, няма как да не прозвучат поне две народни изпълнения. Това отчасти е „окей“ за българските стандарти, но директното преливане към “Bon Jovi” e нещо ужасяващо. Музиката е непосредствено свързана с естетиката и има стилове, които просто са несъвместими. Направете си предварителна концепция, кои парчета с кои можете да "смесите".

„Който плаща, той поръчва музиката!“ Това клише е тотално сбъркано, особено що се отнася до DJ-ството. Може би в сферата на услугите действително „клиентът винаги е прав“, но дисководещият не е човекът, който трябва да се изпълнява прищявките на публиката. Той е творец и хората са на негово участие именно, защото симпатизират на стила му.

„Истинските DJ-и не говорят по микрофона!“ Правилната артикулация и говоренето с микрофон са също толкова важни за един DJ, колкото правилният избор на музика. Тук навярно ще се намерят критици, които ще кажат, че е изключително досадно някой да им „дрънка“ глупости, докато слушат любимите си парчета. Има стилове, които действително са несъвместими с микрофона, но когато „пускаш“ поп, диско или ретро, анонсирането на песните и някой интересен факт за тях, не е изключено. Има обаче едно голямо „НО“, никога не се говори на припева и лафове от сорта „От Иван за Марийка!“, сори!

„DJ-ят няма работно време!“ Това е един от големите митове, защото всеки един човек на света има някакво работно време. Това, че на някой от аудиторията му се иска да изпие още 5 ракии под звуците на Наско Ментата, не означава, че DJ-ят трябва да става заложник подобни екзотични желания. Или както биха казали „авторитетите“: „Нека си имаме уважението!“

„Няма място за старите кучета!“ Прохождащите в занаята често си мислят, че светът е в краката им. Да, младите безспорно работят отлично с модерните програми и това им помага да постигат добри резултати. Те често гледат с насмешка на „старата школа“, но ако ги нямаше пионерите, едва ли технологиите биха напреднали до толкова, че да направят „пускането“ елементарно. Истината е, че „Едно време“ просто нямаше как да накараш грамофоните или CD плейърите сами да “вкарват” парчетата едно в друго.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?