46

Как Захари Карабашлиев написа първата си пиеса по поръчка

Най-новата пиеса от Захари Карабашлиев „Талант“ ще направи своята премиера в Пловдив на 21 февруари в Дом на културата "Борис Христов".

Постановката събира за първи път на театралната сцена Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

В актьорския състав са още двама актьори от театъра в Плевен - Ива Николова и Георги Енчев, а режисьор е Василена Радева.

Авторът представя втората си пиеса след успеха на „Опашката“, която получи „Аскеер“ за „Най-добро представление“ през 2022 година. 

„Талант“ пренася публиката в нощта на най-самотния рожден ден на един провален куклен актьор, който изненадващо е посетен от брат си - отдавна напуснал родината, за да избяга от правосъдието. Защо се е върнал? Какво не могат и какво трябва да си кажат двама братя, разделени от една дълбоко погребана тайна? 

Пиесата е написана специално за Александър Алексиев и Стоян Дойчев. „Един ден Алек и Стоян ме помолиха да опитам да помисля нещо за тях. Казах им, че няма как да го направя — не пиша “по поръчка”, ужасно зает съм и т.н… Обаче, още докато бяхме заедно, нещо в тях необяснимо ме провокира и когато се прибрах у дома, започнах да пиша пиесата. На следващата сутрин ги поканих да се видим у нас — бях написал повече от 20 страници. Дойдоха, седнахме на масата и започнаха”, разказва авторът.

Карабашлиев завършва в рекордно кратко време. „Събирахме се у дома да я четем на маса и я обсъждахме – не мислехме нито къде ще я поставяме, нито с кого и как.

Едва когато сложих „край“, дойде и въпросът – към кого да се обърнем, за да я режисира, кой театър ще ни приюти?”, разказва Карабашлиев. 

Първите репетиции съвпаднали с Ковид карантината. Репетирали в в къщи, дори в бизнес офис, а накрая и в редакцията на издателство “Сиела”. Режисьор е Василена Радева. 

Плевенският театър и неговият нов директор Димитър Кабаков приемат тази история да оживее на тяхна сцена, а двамата прекрасни  плевенски актьори — Ива Николова и Георги Енчев — дават друго измерение на представлението. 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?