Следвайте ни

Как в Гюмюрджина дадоха носии за филма "Капитан Петко войвода"

viber icon

Изложбата „От киноцентъра до музейната витрина“, в която ще бъдат показани 15 народни носии, участвали в снимките на филма „Капитан Петко Войвода“ ще бъде открита довечера в 17 часа в Етнографския музей. 

Те са предоставени от колекцията на Историческия музей в град Попово.

Това е първият български исторически филм, за който не са шити специални костюми предварително.

Създателите на сериала обикалят селата в района на Гюмюрджина, Суфли и Доган Хисар /родното място на воеводата/ и ги купуват от хората там.

„Местните буквално са ги вадили от раклите си. Най-важното е, че това са костюми, които са от области, които вече не са част от България. Това не са носии от Родопите, а от Беломорието“, обясни директорът на музея в Попово Владимир Иванов. 

Той смята, че някои от костюмите са на поне 200 години. Имат богата украса.

14 женски и един мъжки костюм от филма ще бъдат изложени в Етнографския музей до 11 декември. Мъжкият е един от тези, с които Васил Михайлов се появява на екрана в ролята на воеводата.

Изложбата е показвана на много места в България. Само преди месец тя гостува с огромен успех в Чепеларе. След Пловдив тръгва към музея в Кърджали.

Как уникалните костюми стигат от киноцентър „Бояна“ до музея в Попово, четете в съботния брой на „Марица Уикенд“.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?