2374

Как Тато възкръсна от фризера и пребори пандемията

Михаил Михалев вихри въображението си в книга, след като навсякъде се сблъсквал с носталгията по бай Тошо

Животът на търновския журналист Михаил Михалев е необичаен - понеже вестникът, в който работел, спрял да излиза от лятото, сега е пиар на Община Сухиндол. Преди 3 години се хванал и написал 170 страници фантастичен роман за Тодор Живков. „Парадокс - сбъднах мечтата на милиони българи - възкресих Тато и направих така, той пак да управлява, а книжарниците отказват да продават книгата ми”, оплаква се Михалев. Книгата му „Авариен изход за Живков” не била като „Иван Кондарев” на великия му съгражданин Емилиян Станев, но все пак предизвиква интерес.

Всеки ден Михаил Михалев пътува от Търново до Сухиндол, за да отиде на работа. „110 километра от понеделник до петък - като американците. Виното в бъчвите в Сухиндол сега ври и кипи”, казва Михалев. Миналата година се преборил и станал общински председател на БСП в Търново.

Към книгата за Тато го отвели десетките срещи през годините, когато хората казват: „Ако това беше при бай Тошо, нямаше да се случи”. „Има могъща носталгия по миналото. Искаме или не - Живков се превърна в универсално историческо мерило. Така реших да сбъдна мечтата на толкова хора - Тодор Живков да бъде съживен”, казва Михаил Михалев. Споделил идеята с колеги и те го подкрепили.

Тогава установил, че у нас няма нито един роман за Тодор Живков. „Странно - художествена литература не е писана и за Ерих Хонекер, Янош Кадар или Николае Чаушеску. И за Лех Валенса няма”, успокоява се Михалев.

От дете си пада по научната фантастика - затова в книгата е в този жанр. Стига дотам, че научно обяснява как Тато е замразен с азот, а след това съживен. „В реалния живот това не се е случвало. Замразени - колкото щеш, но никой не е успял да ги размрази”, обяснява той.

Михаил бил на 5 години и половина, когато паднал от власт героят му. Семейството му не са партийци - той е първият бесепар в родата. „10 ноември не помня, но имам спомени от това как изглеждаха държавните магазини, стоките и т. н.”, разказва Михаил.

Написал лесно книгата. Признава, че можел да напише два-три пъти повече страници, но се отказал.

„Читателят сега не обича тежки и големи книги - 160 страници за Тодор Живков са достатъчни. Читателите ще са изумени как в толкова малко страници има толкова сюжетни линии”, хвали творбата си Михаил Михалев.

Действието се развива в подземията на конака в Търново. Там е приета Търновската конституция. И точно там Тато събира сили за възкресение. В подземията се помещава щабквартирата на тайната организация, която го замразява. Тя се казва „Авариен изход” и е създадена за да влезе в действие при заплаха за Народната република. Организацията е различна от омразната Държавна сигурност. От „Авариен изход” държат 20 години Тодор Живков замразен, а през 1998 година умира двойникът му.  Тук идеята му дошла от глупостите в жълтите вестници, че Тато е в Швейцария.

„Презирам бившата номенклатура”, казва пиарът на Сухиндол и обяснява, че в неговата партийна организация нямало внуци и правнуци на старите партийни паразити. Отишли в друга партия.

Миналата година завършил книгата, но не се занимавал с нея. Наскоро се сетил, че има книга да продава. Обърнал се към големите вериги книжарници и оттам му отговорили уклончиво: Да - ще ви се обадим, ако има интерес. „Интерес към Тодор Живков обаче няма, според тях! А тази книга навсякъде ще я четат”, убеден е Михалев.

Прави връзка и с книгата излязла преди няколко месеца, която възхваляваше времето на комунизма и бе разкритикувана от американския посланик.

„Американците ще настръхнат още повече като прочетат моя роман - злодеите, които искат да попречат на Тато да възкръсне, са именно американските агенти, които действат на територията на България. Описвам всички грозни моменти от прехода. Сводник се кандидатира за премиер и печели изборите”, разкрива сюжета Михалев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Хмм

Хмм

01.11.2021 | 09:00

Как ще се справи Живков с ковид пандемията? Най-вероятно както с радиацията. С ослушване, снишаване и вносна безопасна храна, а за хората......сещате се какво!

Отговори
2 0
Пипи

Пипи

31.10.2021 | 19:03

Дрън, дрън на това комсомолче!Тато не е бил, не е и няма да бъде масов любимец на народа!

Отговори
5 7
Б. М.

Б. М.

31.10.2021 | 23:06

ГОЛОГЛАВЕЦ, ТЪПОГЛАВЕЦ, ОТ СЕЛО ПРАВЕЦ? Тодор Живков се плеснал по челото и попитал "КОЙ Е ТОЯ МОЙ СЕЛСКИ БЕ, НЕ МОГА ДА СЕ СЕТЯ?"

Отговори
1 3

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?