Следвайте ни

Как Секулов и Димовски превърнаха "Под игото" в рубрика на свободата

viber icon

Много известни имена от културния свят са публикували през тези тридесет години на страниците на „Марица“, с което вестникът препотвърди мнението, че не е обикновено медийно издание, а се е превърнал в институция. С интервюта, засягащи различни културни аспекти, в които често за пръв път са намирали място основополагащи идеи и анализи, са участвали актьори от висотата на незабравимия Стефан Данаилов, писатели като Николай Хайтов, Антон Дончев, Любомир Левчев, Стефан Цанев, художници като Светлин Русев и Димитър Казаков - Нерон, известни певци от всички жанрове, композитори.

В публицистични статии или интервюта свое мнение за значими книги и проблемни теми в издателската дейност са гостували на страниците на вестника известните издатели Стойо Вартоломеев и Жана Апостолова. Писателят Антон Баев пък освен автор на "Марица" бе и главен редактор на вестника в продължение на 6 години. 

В уникалното за българския печат приложение „Литературна събота“ са публикувани творби от известни наши писатели като Георги Господинов и Милен Русков, от майстора на късия разказ Деян Енев. Творбите им са били илюстрирани с репродукции на картини на съвременни художници като Атанас Хранов и Румен Жеков. С острия си критичен поглед за съвременната литература са участвали със свои статии литературните критици и университетски преподаватели Владимир Янев и Светлозар Игов. Стихотворенията на едни от най-известните съвременни поети са радвали читателите с естетски вкус.

Специално място трябва да се отдели на писателя Александър Секулов, който всекидневно пишеше авторската си рубрика „Под игото“ в продължение на 14 години. Секулов поддържа рубриката и във времето, когато вече не работеше във вестника. Със своя характерен метафоричен стил той анализираше и коментираше в петнайсетина реда събитията от деня по един неподражаем начин, а някои от блестящите миниатюри бяха посветени на особеностите на български лов в един неежедневен ракурс. Тях той издаде след  това в книга.  По своята уникалност тази рубрика няма аналог в българския печат.

А ето какво казва за нея и Секулов: „Ежедневната авторска колонка "Под игото" във вестник "Марица". 32 053 думи, написани за 14 години, 7 месеца и 6 дни. От 12 януари 1994 година до средата на юни 2009-а. Всеки ден, без неделя. Писана на машина, компютър, пращана по факс, диктувана по телефон от границата и чужбина. Размер - до 12 реда. Преди Фейсбук и всичко останало след това. Научих много за писането от списването <210>. Почти всичко. През цялото време вляво от текста в черното каре се появяваше авторската карикатура на Красимир Димовски. Над 4800 колонки и рисунки. Рубриките преживяха четирима главни редактори. По никакъв начин, никой, никога не е променял или спирал дума от написаното. Първите 8 години ежедневният хонорар беше 10 лева, а последните - 15 лв. Премълчаното и спестеното е срам единствено за автора. Наздраве!

Наздраве за вестник „Марица“, за неговата значимост и за бъдещите големи имена, които ще намерят място на  неговите страници!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?