Как Секулов и Димовски превърнаха "Под игото" в рубрика на свободата

Много известни имена от културния свят са публикували през тези тридесет години на страниците на „Марица“, с което вестникът препотвърди мнението, че не е обикновено медийно издание, а се е превърнал в институция. С интервюта, засягащи различни културни аспекти, в които често за пръв път са намирали място основополагащи идеи и анализи, са участвали актьори от висотата на незабравимия Стефан Данаилов, писатели като Николай Хайтов, Антон Дончев, Любомир Левчев, Стефан Цанев, художници като Светлин Русев и Димитър Казаков - Нерон, известни певци от всички жанрове, композитори.

В публицистични статии или интервюта свое мнение за значими книги и проблемни теми в издателската дейност са гостували на страниците на вестника известните издатели Стойо Вартоломеев и Жана Апостолова. Писателят Антон Баев пък освен автор на "Марица" бе и главен редактор на вестника в продължение на 6 години. 

В уникалното за българския печат приложение „Литературна събота“ са публикувани творби от известни наши писатели като Георги Господинов и Милен Русков, от майстора на късия разказ Деян Енев. Творбите им са били илюстрирани с репродукции на картини на съвременни художници като Атанас Хранов и Румен Жеков. С острия си критичен поглед за съвременната литература са участвали със свои статии литературните критици и университетски преподаватели Владимир Янев и Светлозар Игов. Стихотворенията на едни от най-известните съвременни поети са радвали читателите с естетски вкус.

Специално място трябва да се отдели на писателя Александър Секулов, който всекидневно пишеше авторската си рубрика „Под игото“ в продължение на 14 години. Секулов поддържа рубриката и във времето, когато вече не работеше във вестника. Със своя характерен метафоричен стил той анализираше и коментираше в петнайсетина реда събитията от деня по един неподражаем начин, а някои от блестящите миниатюри бяха посветени на особеностите на български лов в един неежедневен ракурс. Тях той издаде след  това в книга.  По своята уникалност тази рубрика няма аналог в българския печат.

А ето какво казва за нея и Секулов: „Ежедневната авторска колонка "Под игото" във вестник "Марица". 32 053 думи, написани за 14 години, 7 месеца и 6 дни. От 12 януари 1994 година до средата на юни 2009-а. Всеки ден, без неделя. Писана на машина, компютър, пращана по факс, диктувана по телефон от границата и чужбина. Размер - до 12 реда. Преди Фейсбук и всичко останало след това. Научих много за писането от списването <210>. Почти всичко. През цялото време вляво от текста в черното каре се появяваше авторската карикатура на Красимир Димовски. Над 4800 колонки и рисунки. Рубриките преживяха четирима главни редактори. По никакъв начин, никой, никога не е променял или спирал дума от написаното. Първите 8 години ежедневният хонорар беше 10 лева, а последните - 15 лв. Премълчаното и спестеното е срам единствено за автора. Наздраве!

Наздраве за вестник „Марица“, за неговата значимост и за бъдещите големи имена, които ще намерят място на  неговите страници!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?