Следвайте ни

Как Пловдив погуби 12 паметника за 100 години

viber icon

Дванайсет уникални и забравени с времето пловдивски места са включени в тазгодишния календар на Историческия музей. Той е под мотото „Изгубеният Пловдив”.

„В управлението на всеки един град също има грешки, които се правят и са плод на развитието. Идеята е да не ги повтаряме”, каза директорът на музея доц. д-р Стефан Шивачев. 

На корицата на календара е картината „На пазар в Пловдив” на Иван Мърквичка. „Тя сякаш показва самата душа на Пловдив и неговото многообразие”, категоричен е д-р Шивачев. 

В календара тази година има 12 теми. На всяка страница е представена снимка с висока резолюция от фонда на музея, който показва едно погубена пловдивска красота.

Това са Марково тепе, ресторанта на Дановия хълм, Куршум хан, аптека „Марица” и пивоварна „Каменица”. На страницата за всеки месец д-р Шивачев е написал кратък текст.

Първата страница от календара показва Марково тепе.

„От началото на века до 30-те години обществеността гледа на голите пловдивски хълмове като на нещо отрицателно. През 1930 общински съветник става и казва, че те са едно богатство – с камъните от тях може да се покрият всички улици, а останалият материал да се изнесе в Турция”, припомня тези абсурдни времена д-р Шивачев.

В календара има изключителна по своето качество снимка на бутнатата аптека Марица, както и на легендарния Куршум хан.   

Друг месец от календара е посветен на красивия общински бюфет на върха на Сахат тепе. "И сега в Истанбул има общински ресторанти. Те се поддържат в идеално състояние, но цените в тях са с 30% по ниски от тези в частните ресторанти. Такъв бюфет е бил този малък ресторант", каза д-р Шивачев.

Аптека "Марица", която е в изключителен стил пък минава под багерите, защото закривала фасадата на близкия социалистически блок.

Една то страниците на календара е посветена на пивоварна "Каменица". на нейното място вече няма нищо. Поставена е ранна снимка на пивоварната, около която има още голи полета, а пред нея са се наредили работниците й.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

30.11.2020 | 20:30

FILIBETO,MAYNA!

Отговори
0 1
ТЦ ТЦ ТЦ

ТЦ ТЦ ТЦ

30.11.2020 | 18:47

Какви архитекти е имало в Пловдив.И то при факта че не е имало такива строителни материали като днес.Каква красота е било по пазарите.Кам го това нещо сега.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?