1553

Как една екскурзия в пещера ни вкара в ерата на динозаврите

Как един любител на пещери откри преди 45 години първото находище на динозаври у нас? И защо врабчетата са динозаври по всичките параметри? Тази интересна история разказа в лекцията си в Природонаучния музей докторантът Владимир Николов.

С него бе и специалистът по праисторически бозайници д-р Латинка Христова, която с Росица Коньовска намират огромното находище на динозаври до Трън през 2017 година. Тази година там ще е 6-та поред експедиция за търсене на фосили. 

До 70-е години на миналия век науката ни смята, че тъй като страната ни през мезозоя е била част от островна верига и плитко море, у нас няма динозаври. 

Така е изглеждал Трънския край преди 82 милиона години.

През 1975 година спелеолози влизат в пещерата „Лабиринта“ до Червен бряг. На единият от тях му прави впечатление, че от една скала стърчи нещо като кост. Съобщава това на палеонтолога Николай Спасов в София, който прави експедиция и открива над 60 фрагменти от кости на динозаври. От един зъб се вади заключението, че всички те са на морския хищник мозазавър, от който произлизат съвременните змии. 

30 години по-късно студентът Пламен Иванов решава, че костите не са от мозазавър, а от голям динозавър с клюн. Само, че според науката той трябва да е 5-6 метра висок, а този е само 4-метров. Изследванията показват, че размерът му е малък, не защото животното е било на остров, а защото е било младо.

Картата показва къде са били българските земи преди 200 млн., 150 млн. и 75 млн. години

Досега кости от динозаври на Балканите са откривани само в съседна Румъния. В онези времена Европа е една голяма островна верига и затова находки на праисторически животни тук няма.

Друг спелеолог – Здравко Илиев, открива след години в същата пещера голям щраусоподобен динозавър.

Любител, който събира черупки от древни охлюви намира в едни поток до Трън фрагмент от кост, чието изследване показва, че е от динозавър. През 2006 година до малкия град са намерени кости от първото наистина голямо влечуго – титанозавър. 

Титанозавър от Трънско

Големият пробив става на 17 август 2017 година, когато Латинка Христова и Росица Коньовска обикалят трънския балкан. Там при една почивка е попадат на малък фрагмент от кост. Когато двете палеонтоложки поглеждат нагоре по скалистия склон виждат как от скалите се подават костите на праисторическите влечуги.

Находището в Трън е на 82 милиона години. Това в пещерата "Лабиринта" е от по-късен период - отпреди 65 милиона години.

„Оттогава досега сме направили 5 експедиции. Костите се копаят трудно, защото използваме алпийска техника, с която висим над скалите и така работим“, обяснява докторантът Владимир Николов. Младият учен е и илюстратор, и сам рисува динозаврите от Трънско, които намира.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”