46

Живописен Здравко Йончев изгря в препълнената Градска галерия СНИМКИ

Градската художествена галерия се оказа изключително тясна да събере всички ценители на изкуството и приятели на твореца Здравко Йончев, видя репортер на "Марица". Вчера той навърши достолепните 85 години, а тази вечер откри самостоятелна изложба живопис в Галерията.

Десетки се струпаха да го поздравят и да разгледат подредените му произведения. Изкуствоведи, галеристи, художници, сред които Васко Стоев, Ангел Гешев, Иван Тотев, Илия Желев, Петър Беляшки, Фурнаджиев, Динко Ненов, и много добри приятели бяха сред гостите, уважили юбилея на Йончев. 

Тя бе официално открита от изкуствоведа Калин Николов, а пловдивчани и гости на града ще имат възможност да й се насладят до 10 октомври с вход свободен.

Здравко Йончев е цяла епоха, казват хората за него и напомнят с удивление, че в рода му има 13  художници и реставратори.

Здравко е роден на 25 септември 1938 г. в Пловдив. Учил е в Националната художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. През 1993 г. създава една от първите частни галерии в страната - галерия „Лукас“ в Стария град, която бързо се превръща в притегателен център и място за срещи с художници и артисти. Той е още илюстратор, оформител на книги, автор на карикатури. Дълги години е работил като говорител в Радио Пловдив. 

Здравк​о Йончев е част от поколението пловдивски художници наред с Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, допринесли със своето творческо присъствие за славата на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера. 

Носител е на Почетния знак на Община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града.

 Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
tryrty

tryrty

27.09.2023 | 00:38

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ===---- https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата