44

„Извезани следи“: Излагат уникални български шевици в пловдивско читалище

Изложба „Извезани следи“ беше открита в залата на читалище „Алеко Константинов – 1954 г.“ в Пловдив. Изложбата е във връзка с честването на трите юбилея: 55 години от създаване на Колектив за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова“ -1968 г. към читалището. 95 години от рождението на Янка Арсова (12.04.1928г – 22.03.2006г) създател на колектива. И 140 години от рождението на Росица Чуканова (22.03.1883 г.-21. 03.1969г.), негов патрон.

В 16 табла е разказан живота на Янка Арсова и Росица Чуканова, а така също моменти от живота на колектива. Изложени са и работи от жените. За първи път се показват писма на Росица Чуканова до Вълко Червенков- министър председател на НРБ, покана за изложба до Владимир Димитров- Майстора, снимки на работи от Р. Чуканова. За първи път се показват също блузи и рокли,  изработени лично от Чуканова, предоставени от частни колекционери.

От читалището може да се закупи и книгата „Извезани следи“, съставена и издадена от организаторите на изложбата Мария Ангелова и Цветомила Фотева.

Заради големият интерес, изложбата остава открита до 5. май. 

 

 

 

                                               

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?