49
Следвайте ни

Известна галерия в Пловдив затвори заради скъпия ток

viber icon

Галерия „Резонанс“ стана първата в Пловдив, която затвори врати в условията на COVID-19 кризата. Засега е временно – само за януари, февруари и март. Причината е липса на помощ и невъзможността галерия да оцелее при сметките за ток през последните месеци.

Частните галерии, за разлика от държавните, не може да кандидатстват във фонд „Култура“ към Министерството. „Ние не можем да се сравняваме с държавните институции – миналата година за нас бе ад. И пак направихме много изложби. Ще търсим хора, които искат да помогнат“, обясни създателката на „Резонанс“ - художничката Антония Димитрова. 

Тя заяви, че на новите изложби идват много малко хора. Последният голям автор, който галерията представи през декември, бе Васил Тенев.

Галерия „Резонанс“ бе открита на 22 март 2009 година за Първа пролет. Има няколко интересни проекта през годините. „Ние сме първата българска галерия, която стъпи на Антарктида през 2013 и 2014 година. Полярниците ни с проф. Пимпирев ни гостуваха тук, а ние направихме филм за тях“, разказва Димитрова.

На Ледения континент са изпратени заснети и принтирани картини с висока резолюция. Ламинирани са по специален начин и са експонирани на снега. 

Много артисти участват в проекта „100“. С „Младежки резонанс“ галерията няколко пъти гостува в италианския град Матера. Тя е първата, която се включва в негова инициатива по време на Европейска столица на културата. „Показвахме и италиански произведения, и наши“, разказва художничката. 

Проектът „Балкански резонанс“ пък събираше десетки художници от страната и чужбина в гората с чинарите до Белащица. На „Морски резонанс“ творците се събираха на морето. И двата фестивала не са провеждани миналата година заради COVID-19.

През годините Антония Димитрова е събрала голям архив от филми за всичките си фестивали. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?