49

Измислен художник влиза в галерия "2019"

Напълно измисленият художник Милош Гавазов ще оживее по стените на галерия „2019” на ул. „Гладстон” с новата изложба на концептуалиста Димитър Шопов.

Експозицията „Диалози с Димитър Шопов и Гавазов“ ще бъде открита на 7 март от 18 часа.

В нея са включени 100 селектирани произведения от три проекта на Димитър Шопов, които е осъществил в галерия „L’Union de Paris“ през последните 11 години.

Галерията наема помещенията на „2019”, за да представи развитието на Димитър Шопов. Проектите са „Гавазов”, „Ново село” и „3D Dogs”.

Историята на несъществуващия Милош Гавазов се ражда първо в роман на Шопов преди 12 години. За него взима литературната награда „Южна пролет”.

Гавазов има три жени, рисува като класически художник и води пълноценен живот. След книгата Шопов започва да прави картини, свързани с живота на героя си.  

„За първи път някой създава цялостна история около един образ – измисления художник Милош Гавазов. Картините за него са визуален портрет и един вид Димитър Шопов е скрит зад измисления художник”, обяснява галеристката на „L’Union de Paris“ Павлина Маринова. 

Всички творби от изложбата ще са по стените на галерията. Едните са стандартни творби живопис, а тези, които не са с традиционните материали – четка и платно, са наречени „обекти”. Ще има картини, обекти и филмов реквизит от филма „3D Dogs”.

"Сватбата на чичо Пильо и сина му Румен"

3D кучетата Димитър Шопов прави от соц. коли – от москвич, трабант, от жук. Измисля ги като трансформъри. Филмът е за децата избрали да живеят в България. Свързва историята с колите, които децата през 80-те години събираха от обвивките на дъвките.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мимето

Мимето

02.03.2023 | 16:11

И коя е булката?

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?