Следвайте ни

Изложба разкрива тайните на някогашния Пловдив

viber icon

Подбрани снимки на емблематичния фотограф Крум Савов ще бъдат показани в Етнографския музей в Пловдив. Изложбата ще бъде открита днес от 17.30 ч.

Крум Савов (1882-1949) е запечатал за следващите поколения някогашния Пловдив с неговите криви улици, емблематични къщи, порти, еркери, тавани с резбовани розети. Снимал е и занаятчийската чаршия с пазарите и някогашните ханове. След катастрофалното земетресение през 1928 г. той документира не само пораженията в града, но и настроението на хората, преживели този природен катаклизъм.

Крум Савов не е обикновен фотограф, а истински творец. Неговите снимки са ценен материал както за историята на фотографското изкуство у нас, така и за бита, душевността и културата на населението от Тракия и Родопите. Неговите фотографии са живописен разказ за живота у нас през първите десетилетия на ХХ век.  

Посъветван от своя братовчед и настойник Стою Шишков, той завършва фотография в Картографския институт през 1901 г. Малко след това печели от ​лотарията 100 златни български лева. С тях предприемчивият младеж си поръчва фотоапарат „от странство“. През 1902 г. Крум Савов открива в Чепеларе първото фотографско ателие в Родопите. Но само след година ателието се оказва тясно за търсещия му дух и заедно със Стою Шишков той предприема първия си научен поход из Родопите.

По време на Балканската и Първата световна война Крум Савов е мобилизиран и служи като военен фотограф към 21-ви Средногорски пехотен полк, като заснема местата, където стъпва българският войник - от Мраморно море през Тракия до Македония.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?