Следвайте ни

Изложба показва златните години на Телевизионния център

viber icon

С изложба в Цар Симеоновата градина ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на Телевизионен център Пловдив. Тя ще бъде открита на 2 септември от 11.00 часа.  

В експозицията са включени материали от архива на първата извънстолична телевизия, от Държавен архив – Пловдив и НБ „Иван Вазов“.

Най-съществената част от подбора на снимковия материал обаче е предоставен от дългогодишните телевизионни оператори Петко Шойлеков, Тодор Даскалов, журналистите Пепа Славчева, Наско Начев, режисьора Варта Марукян. 

Историята на телевизионния център е представена през знакови предавания, създавани в годините:  първото българско икономическо ток шоу – „За един милиард“, емблематичното „Адрес 4000“ и др. 

Работни моменти от заснемането на телевизионни театри, музикални продукции, актуални предавания и новини, документалистика и дискусионни студиа - това е част от 50 годишната история на РТВЦ Пловдив, в която се оглеждат обществените събития и процеси.

За подготовката на експозицията изключително важно е съдействието и общата преценка за най-важните етапи от развитието на медията на няколко поколения телевизионери.

Между тях са дългогодишните главни редактори в различни периоди – Иван Кайдъмов и Евгени Тодоров, Пепа Славчева, Веселина Божилова, Наско Начев, Нина Кольовска, Ангелина Маринова, Екатерина Костова, Мариана Китипова, проф. д-р Любомир Караджов, Виктор Янков и др.

Събитието е част поредицата инициативи, с които през настоящата година БНТ Пловдив отбелязва половин вековния си юбилей. Реализира се с изключителната подкрепа на Община Пловдив – отдел „Култура, археология и културно наследство“. 

Изложбата ще бъде подредена в Цар Симеоновата градина, до фонтана на Деметра, където ще остане до 12 септември. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?