2374

Изложба показва старта на Балканската война от връх Модър

Уникална изложба, събрала в себе различни разкази и документи свързани с Балканската война ще открие на 7 декември в 17.30 часа Етнографският музей. Тя е посветена на 110-годишнината от избухването й.

В нея ще бъдат изложени страници от карираното тефтерче на Ангел Букорещлиев, за времето когато е войник. На 79 ситно изписани страници той описва това, което вижда и преживява в Балканската война.  

Разказът му за опожаряването на родното му село Плевня е разтърсващ.

„Картината беше ужасна – твърде малко къщи стърчат, а всички други са на пепел; хора избити се търкалят по улиците; селото пусто”, хоровият диригент.

Изложбата „110 години от началото на Балканската война (1912 – 1913 г.)“ е на НЧ „Родопска искра 2020“ от село Лилково, което е на 5 километраот връх Модър. Това е мястото, на което е „пукнала“ първата пушка на Балканската война.

Представени са ценни документи, които се съхраняват в Отдел „Държавен архив” – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив и личните архиви на лилковци.

Документите от архива са резултат от дългогодишните търсения на гл. експерт Владимир Балчев. 

Поместени са и текстове, които са подбор на материали от книгите на лилковските краеведи Ангел Вълчев с  "Тъмраш" и Ангел Личков с "Камъни, богове, руни". Те са базирани на записани спомени и лични преживявания на хора от района. 

На откриването на изложбата ученичката от СОУ „Любен Каравелов” Нели Инграм ще изсвири на цигулка Соната № 4 от Бах.

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?