Следвайте ни

Изложба показва радостта на германците по Обединението

viber icon

Толкова съм често в Пловдив, че си мисля, дали не трябва да си купя апартамент тук. В този град цари една специална атмосфера. Това каза при пристигането си в Дома на културата „Борис Христов” германският посланик Кристоф Айххорн. 

Той откри изложбата „Преломът на Изток: Живот и преход”, която е посветена на 30-годишнината от обединението на Източна и Западна Германия.

Тя е подготвена от историка Щефан Воле и е финансирана от Федералната фондация за преосмисляне на диктатурата на ГЕСП. 

В нея има стотици цветни и чернобели фотографии, които показват знакови моменти и кадри от живота на обикновените германски преди и след 1989. 

Един от фотосите показва опакования Райхстаг от българския художник Кристо Явашев. 

Друг демонтирането на паметник на Ленин. Според посланик Айххорн най-знакова е фотографията, която е запечатала лицата на обикновените германци застанали с гръб към ужасната Берлинска стена. 

„Радост, невероятна изненада, сълзи, грижи, надежда и микс от всички тези емоции. Мисля, че вие всички можете да си спомните за подобни чувства преди 30 години в България”, каза Негово превъзходителство.

Той припомни, че българите са страна, която може да разбере истинското значение на Обединението. 

„Наскоро бях тук по повод 135 години от Съединението на България. Преди това минах през едно хубаво място – град Съединение. Съединението е нещо, за което на българите им се разтупва сърцето, точно както и на германците”, каза посланик Айххорн.

Заради годишнината от Обединението, посланикът на Германия носи от месеци вратовръзка с цветовете на немския трибагреник. 

„С този акт на обединение се слага край на един много тъмен период – свършва Студената война и комунистическата диктатура в Източна Европа. Много е важно да си припомним уроците на историята”, призова на откриването зам.-кметът по култура Пламен Панов.

В изложбата има много фотоси, които трябва да покажат, колко бедствено място е била Източна Германия преди 3 октомври 1990. Показани са кадри на прогнили стари къщи от градовете на Изтока и как са обновени сега. 

Едно от фотопаната обяснява по доста наивен начин еманципацията на жените на Изток.

Източногерманките работили и се издигали в кариерно отношение много повече от западногерманските жени. Обаче хем работили през деня, хем после се редели на опашка за дефицитни стоки! 

Друг фотос се мъчи да обясни носталгията по прясно изпечените източногермански хлебчета, които след обединението били заменени с бъкани с консерванти и много по-скъпи западногермански „багети”.

Най-хумористична обаче е снимката, която показва един син трабант, паркиран пред цирк, на който пише „Добре дошли в страната на чудесата”.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?