71

Изложба показва общото между българската шевица и китайските йероглифи

Дванадесет прелестни миниатюри ще разгърнат красотата и символиката между добре познатата ни традиционна и китайските йероглифи благодарение на въздействаща изложба. Експозицията "Българска шевица и китайски йероглифи - един (не)възможен паралел" ще бъде открита утре от 18 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив.

В експозицията, организирана от Класна стая „Конфуций“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, са включени дванадесет миниатюри, съчетаващи символиката на традиционната българска шевица с йероглифи, означаващи основополагащи за Китай културни концепти като благоденствие, щастие и семейство. 

Изложбата е вдъхновена от идеята за междукултурен диалог отвъд границите на думите, осъществен с изразните средства на традиционното изкуство. 

Авторка на миниатюрите е Людмила Александрова, която споделя, че за нея богатството на българската шевица в исторически план може да се сравни единствено с историята на китайския порцелан и коприна. 

Събитието е посветено на 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и на Деня на китайския език в ООН и ще бъде открито в навечерието на празника. По време на откриването студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ заедно с  китайски доброволци ще подарят на гостите бутиков концерт с пленителни музикални изпълнения на традиционни китайски инструменти.  

Изложбата можете да разгледате от утре до 24 април 2024 г. включително.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?