Следвайте ни

Изложба показва машата на прабаба и тостера на дядо СНИМКИ

viber icon

Първите електрически миксери, маши и самобръсначки може да се видят на изложбата „Техниката у дома през първата половина на XX век”. Тя ще бъде открита утре в 18 часа в Етнографския музей. Изложбата е с експонати от Националния политехнически музей.  

Изложба показва предметите на едно заможно градско домакинство от началото на 20-и век.

Тостер от 1930 година

„Експонатите са разделени са на няколко части – тези от кухнята включват ръчни миксери, готварска печка на твърдо гориво, ръчна маслобиячка и различни видове примуси за приготвяне на храна. Тогава е имало и хладилници, но са били голяма рядкост”, обясни уредникът Васил Макаринов. 

Електроуредите са чуждестранни марки – най-често са германски. Това са „Арте”, „Сименс” и „АЕГ”. Пловдивчани ще видят електрическа прахосмукачка модел „Ампир” на „АЕГ”. 

Другите предмети са свързани с външния вид на дамите и господата. „Жените тогава ползват за първи път електрически маши, а мъжете електрически самобръсначки с батерия. Показваме една на фирмата „Сименс и Хаус”, разказва г-н Макаринов. 

Изложбата показва първите електрически предмети във всекидневната. Показани са два радиопарата, като единият е българско производство. 

Друг тостер - този път от 1920

Той е марка „ТУЛАН”, което означава „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък”. Това е българска компания от 1927 година, основана в град Бургас. Другият радиоапарат е марка „Филипс”. 

В изложбата е показана и уникална електрическа керамична немска печка. Всички експонати са от Националния политехнически музей. 

Изложбата е пътуваща от 2015 година. Била е представяна в Бургас, Габрово, Асеновград, но досега все е подминавала Пловдив. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?