46
Следвайте ни

Изложба показва красотата на Пловдив през Кръстоносните походи

viber icon

Как е изглеждал Филипопол по времето Кръстоносните походи – това показва новата изложба на Археологическия музей. „Филипопол – Пловдив през втората половина на XII – началото на XIII век“ ще стартира днес.

Както е известно през града минават войските на Фридрих Барбароса от Третия кръстоносен поход, а след Четвъртия няколко десетилетия Пловдив е столица на Велико херцогство.

В хрониките от онова време Пловдив е описан като най-големият и богат град в днешните български земи през този период. Археологическите проучвания потвърждават писмените данни и значително обогатяват представата ни за  града. 

В изложбата ще има експонати от най-интересните находки за последните десет години. Сред тях има предмети, чийто произход са далечни и екзотични земи. Ще бъде показана художествена възстановка на плана на града от този период.

За още интересни събития посетете новия Справочник на "Марица".

 

Информационни табла и находки разказват за отделни аспекти от живота в града – сгради, улици, бит, занаяти, религия, търговия, забавления, накити, въоръжение. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?