Следвайте ни

Изложба показва българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО

Край Епископската базилика

viber icon

Пловдивчани ще могат да присъстват от 18 ч. днес на откриването на тематична фото експозиция „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Тя е подредена в пространствата около Епископската базилика.

Изложбата представя художествени фотографии и пояснителни текстове на три езика: български, английски, френски. Пловдивчани ще могат да се насладят на професионалните снимки, които ще останат край Базиликата до 15 август. Благодарение на описанията ще можем да научим повече за историята на паметниците у нас. Целта е чрез изкуство да се напомни за уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културното и природно наследство. Голяма част от фотографиите са предоставени от Иво Хаджимишев, един от най-добрите български майстори на обектива.

Експозицията е по повод 60-годишнината от българското членство в ЮНЕСКО, която съвпада с отбелязването на 75 години от основаването на организацията. Тя се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи, съвместно с Дирекция “Права на човека” - МВнР и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

В контекста на процедурата за вписване на кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти  е избрано и мястото за излагане на забележителните фотографии.

Изложбата се осъществява със съдействието на Община Пловдив и домакинството на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?