49

Изложба на украинската книга откриха в Пловдив и в цяла Европа

Изложба от 116 книги на украински, английски и български език откриха вчера директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев и почетният консул на Украйна Димитър Георгиев. Тя е част от решението такива експозиции да се организират във всички 28 европейски държави като символичен знак на съпричастност и подкрепа на културната общност. Инициативата е на Министерството на външните работи, Министерството на културата, Института на книгата в Украйна и лично под патронажа на Олена Зеленска.

 „Изложбата на украинската книга се открива символично в първия ден от месеца на пролетта. С нея ние искаме да кажем на нашите приятели, че културата и обучението продължават и тук, в България“, каза при откриването на експозицията директорът на библиотеката Димитър Минев. Две седмици книгите ще бъдат изложени във фоайето на втория етаж, след което ще бъдат дарени на библиотеката. Като начало те ще намерят място на рафтовете на детския отдел, откъдето всеки украински гражданин ще може да взима книги за четене на родния си език. Книгите са дарени от посолство на Украйна в България.

„Днес, когато  Украйна  води война за своето  оцеляване и суверенитет да бъде преуспяваща и просперираща държава, инициативата, която подкрепиха всички европейски държави показва оптимизъм и че хората мислят за бъдещето на Украйна, когато войната ще свърши и всички ще се върнат към нормалния начин на живот“, каза Димитър Георгиев, който получи от центъра за бежанци „Втори дом“ грамота за цялостната подкрепа оказана от консулството през изминалата година. 

Фондът на украинската секция непрекъснато ще се допълва с нови произведения, така че малките и големи почитатели на литературата да откриват все повече любими книги на родния си език. В бившата Белодробна болница, където бежанците намериха своя втори дом, също вече има обособено място за библиотека, читалня, а за любителите на музиката има и пиано. Първите книги вече са пристигнали от дарители в Украйна. Помощ ще оказват от посолството и консулството в Пловдив. Всеки, който желае, също може да дари книги. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
На цапаници се казва

На цапаници се казва

02.03.2023 | 12:22

Абстрактно изкуство, казвам на тези с вишу, ако не знаят...подигравките са хубаво нещо. вестника, изпитвам ги цял живот, никой не ма иска, дори и бай ганю, ох голям кеф...!

Отговори
1 0
Митко

Митко

02.03.2023 | 12:18

Този ,,Украинеца" е един измамник с цветист език.Цял Пловдив е пропищял от него.Срам за града е!

Отговори
1 0
Пет лева  ааааа такова от старата художничка

Пет лева ааааа такова от старата художничка

02.03.2023 | 10:42

Има много такива, да отиват да гледат,, цапаници,, вече няма истинско изкуство..!

Отговори
3 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?