Следвайте ни

Изкуствовед стана муза на пловдивски художници

viber icon

Интересът на изкустоведа Ружа Маринска винаги ни е давал стимул и импулс, висок критерий и посока. И до днес я чувстваме като опора. С тези думи пловдивски художници посрещнаха именитата културтрегерка, която представи книгата си „За изкуството“ в Историческия музей миналата вечер. Бизнесменът Любозар Фратев приветства с букет червени рози дамата с водеща роля в историята на изкуството у нас. Премиерата уважиха известни пловдивчани, сред които издателят Божана Апостолова, директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“ Димитър Минев, художниците Атанас Хранов, Станимир Видев и Жорж Трак, галеристът Анна Дякова, изкуствоведът Галина Лардева, историкът Владимир Балчев.

Изданието в два тома, събрало 50-годишното битие на Маринска като изкуствовед, представи галеристът Лаврен Петров, внук на художника Цанко Лавренов. 7-годишната му дъщеря Лора, която също рисува, проследи с неподправен интерес представянето на книгата.

„Надявам се моите текстове да послужат като ориентир в днешната културна ситуация, в хаоса, в който е трудно да се отличат високото и ниското, качественото и посредственото“, обърна се към пловдивчани Ружа Маринска. Тя бе категорична, че българското изкуство има своите послания, лице и колорит и не трябва да се разглежда капсулирано, а да се проектира в цялата европейска и световна художествена панорама.

Изданието, събрало сведения за арт процесите в обществото ни, има ценна документална стойност.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?