Изкупиха билетите за премиерата на "Тоска" в Пловдив

С продадени билети от седмици Операта ще направи премиера на „Тоска” утре вечер от 21 часа на Античния театър. Почти на изчерпване са и билетите за второто представление, което ще е на 24 август.

Съставът реализирал този голям проект е международен. Режисьор е Урсула Хорнер от Австрия, а диригент е Якопо Сипари от Италия. 

Две големи имена на световната сцена – аржентинецът Хосе Кура и мексиканецът Карлос Алмагер ще се борят за сърцето на красивата Флория Тоска. В ролята й ще видим Таня Иванова.

„Тоска” е едно от ключовите представления на фестивала „Opera Open”. 

Операта е създадена по пиесата „Ла Тоска“ на френския драматург Викториен Сарду. Той я пише специално за актрисата Сара Бернар. Премиерата й е през 1887 г. в Париж има голям успех.

Джакомо Пучини вижда пиесата в Милано след 2 години и харесва историята. Интерес проявяват и други италиански композитори – Верди и Франкети.

Последният се сдобива с правото да пише операта и започва да работи по нея заедно с либретиста Луиджи Илика.

Пучини се обръща с молба към Джулио Рикорди – издателя и на двамата композитори, да възложи на него създаването на операта.

Рикорди успява да вземе поръчката от Франкети и правата по написването на „Тоска“ преминават към Пучини. 

Присъединилият се либретист Джузепе Джакоза, нает за написване на стиховете, не харесва темата и смята, че трябва да бъде драстично променена, за да е подходяща за италианска опера.

Действието на операта се развива в Рим в началото на 19 век. С помощта на църковен служител изучава и пресъздава звучене на камбаните на базиликата „Св. Петър“.

Оригиналния плакат на "Тоска" от премиерата през 1900 година

Когато основният изпълнител на Каварадоси е възпрепятстван да изпълни ролята, на композитора препоръчват младия и още неизвестен Енрико Карузо.

След като му акомпанира на рояла арията „Recondita armonia“, Пучини се обръща към певеца с думите: „Кой Ви изпрати при мен? Господ?“

Така „Тоска” ражда една велика звезда!

Премиерата на драмата е през 1900 година. Критиката не й обръща внимание, но публиката я харесва. Веднага спектакълът тръгва по света.

Първото представление на „Тоска” в България е през 1906 година във Варна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?