46

Изградиха паметна плоча на Леновеца с дарения от колеги и почитатели

Срамота беше да оставим гроба на бате Кольо без паметник, казва неговата съседка Верка Терзиева

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Неколцина жители на асеновградското село Леново, заедно с народни музиканти от региона и почитатели на прочутата Леновска народна група, се обединиха, събраха средства и това лято поставиха паметна плоча на гроба на известния тракийски кларнетист Никола Янков-Леновеца. Главен организатор в инициативата беше съседката на музиканта Верка Терзиева, която днес държи ключовете на пустеещата музикантска къща.

"Изминаха три години от кончината на Никола Янков и крайно време беше да се оформи гробът му, да се постави паметна плоча и снимка. Споделих на местните жители да направим нещо по въпроса, защото аз не съм коренячка от Леново, а те ми отвърнаха, че той си има деца, те да му направят. Все месят личния живот с професионалния. Много ме заболя, защото Никола Янков е толкова известен музикант и не заслужава това - казва Верка от Леново и допълва. - Мира не ми даваше да оставя така нещата и се обадих на Борислава, с която организирахме помена за 40-ия ден. Тя живее в Пловдив, но в Леново има къща. Жената се свърза с много негови колеги от Асеновград и околните села, с почитатели и започнахме да събираме средства - кой колкото имаше възможност да даде. Обадих се на сина на Иванка Богданова във Варна, който ни отказа с мотив, че няма възможност, и оттогава не сме го търсили. Наско Канара също изпрати пощенски запис и така за седем месеца събрахме над 1500 лева. Включи се и още едно семейство - Мария и Тодор от Леново, на които съм също благодарна. Поръчахме паметна плоча, отляхме основа от бетон, оформихме парапет и вече гробът има друг вид. Не е лукс, но това са ни възможностите, защото просто Никола Янков го заслужава. Сега къщата пустее, има бурени, започва да се руши. Местният фермер Георги искаше да я купи и да я направи музей на Леновската народна група. Не се разбраха за цената и сега къщата се руши, покрива е протекъл на няколко места, а бурените в двора са с човешки ръст", казва съседката на Леновеца Верка Терзиева. Тя обяснява, че изключително много са се уважавали, докато той и Иванка са били живи.

Жената се е зарекла, че ако един ден къщата се превърне в музей на Леновската народна музика, тя ще я поддържа безвъзмездно в памет на Иванка и Никола.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?