44

Издателка написа приказка и създаде рай за 100 000 пчели

Издателката Пепа Павлова създаде първата „Приказна кутия”, в която децата ще държат любимата книжка за момчето Макс и неговата приятелка пчела, карти за оцветяване и плакати. За пловдивчанката пчелите са кауза вече две години. Става пчеларка, но не за да събира мед, а за да създаде един малък рай поне за 100 000 пчели в село Гълъбово. Кошерите й са смарт – оборудвани са с мини камери, които показват какво става в тях. Изрисувани са от младия художник Николай Татаров.

 

Кой казва, че кошерите не може да са красиви? Тези на Пепа Павлова в двора на къщата й в Гълъбово са изрисувани с приказни герои - Алиса в Страната на чудесата, Пипи Дългото чорапче…

Не събира от тях мед - оставя питите за пчелните семейства през зимата. Нейният случай е доказателство за старата приказка, че голямата любов, гъбарството и пчеларството те удрят като гръмотевица и пораженията от тях обикновено са за цял живот.

Пепа Павлова е пловдивчанка, но е завършила в Благоевградския университет със специалност „Бизнес управление” и втора специалност „Финанси”. Издава книги от 5 години, а преди това се е занимавала с тяхната презентация. За първи път в живота си прави детска поредица и изобщо не е сигурна дали тя ще има успех.

Преди три години излиза романът на сестра й Мария Павлова - „Мистерията В файлс”. Там героите разплитат световна загадка, свързан с пчелите, и тайната за разкриването й е под Небет тепе в Пловдив. Книгата бе много успешна, дори бе представена в Брюксел и оттам тези дни са се обадили да питат ще има ли втора част.

Приказната кутия на Пепа Павлова

 

„Всичко, което в момента правя, тръгна от този роман. Той ме вдъхнови за много други неща. Аз станах последните две години и пчелар. В Гълъбово съм инсталирала три смарт кошера. Във всеки от тях имам около 30 000 пчели - значи общо са около 100 000. Не съм изкарала и един буркан мед - оставям им го за зимата. Искаме да вдъхновим хора, които имат дворове да отглеждат пчели - не само за мед, а за подпомагане на екологичния проблем. Един-два кошера не изискват нещо и не се гледат трудно”, казва Пепа Павлова.

Покрай работата с пчелите е забелязала, че приказките на старите хора, че жуженето им действа успокояващо, са верни. „Като отвориш кошера, като чуеш този звук и започнеш да си разглеждаш рамките, те обхваща истинско спокойствие”, разказва ентусиастката.

Отпечатването на книгата й „Чудните истории на Ани, Пенелопе и Макс” и нейната „Приказна кутия” досега е отлагано поне 10 пъти. Макс е 6-годишно момче, Пенелопе е пчела работливка, а Ани е пчела майка. В началото Пепа смятала да има и супергерой, но се отказала от това клише. Вкарват образа на пчеларя, който е симпатичен възрастен мъж, който разказва на малките за пчелите. В ролята на злодей влиза генномодифицирана пчела. Покрай нея децата ще научат и какво е това. „Едно време питаха какво искал да каже авторът, а сега ние направо си го казваме с книжката. Първата ни цел е децата да оставят поне малко телефоните и компютрите. Да почетат малко, да отворят приказната кутия и да оцветяват - вътре има 40 карти на пчелна тематика и да прекарат повече време със семейството си”, обяснява авторката. Нарича книгата, картите и приказната кутия „офлайн поредица за деца”.

Картите са красиво нарисувани от Николай Татаров и всички са на пчелна тематика. Докато оцветяват, децата ще научават за всичко, което има в един кошер, както и за живота на хвъркатите събирачи на прашец.

„Нашата цел е да се обърнем към малките деца и да им разкажем за екологичния проблем. Решили сме да съберем картите, книжката и плакатите в кутия, защото децата обичат да го правят. Така те ще научат за Синдрома на празния кошер, за който учените нямат никакъв отговор”, разказва още Пепа Павлова.

Трите изрисувани смарт кошери

 

Заради постоянни скок на цените в един момент почти се били отказали от приказната кутия. „Всички се впечатляват от нея и дори днес ми писаха от издателство „Сиела”, че са възхитени от идеята за нея”, разказва Пепа Павлова. Признава, че бизнесът й върви трудно. 

От една година цената на хартията постоянно се вдига. „Точно в деня, в който дадохме книжката за печат, цената се вдигна с 30%. А само нашият труд пада. Най-впечатляващото е, че цените на суровините падат по борсите, а нашите доставчици ги вдигат и аз не мога да проумея това. Така трудът ни е напълно обезценен”, признава  Пепа Павлова.

 

Николай изписва кошери като църкви

Художникът Николай Татаров, който нарисува приказния герой Макс и пчелата Пенелопи, е учил в художествена гимназия. Още като ученик се запознава в издателката Пепа Павлова. Иска да се занимава с графичен дизайн и затова следва в Нов български университет. „Най-хубавото е, че докато уча, прилагам наученото. С тези поредица за деца аз се упражнявам и научавам новите тенденции”, разказва младият художник. 

Брат му е на 9 години и той постоянно се допитва до него за това как да изглеждат героите му. Изрисуваните от Николай кошери в Гълъбово са шедьовър на приложната живопис, хвалят го негови приятели.

Преди три години Пепа издава художествения роман „Мистерията В файлс” и тогава направили конкурс за корица. Проектът на Николай, който бил още ученик, се класира на второ място. „Беше малко момче, но много хубаво рисуваше. Сега, когато го поканих, се изненадах колко много е научил”, признава издателката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?