Следвайте ни

Календар представя личностите, които носят Пловдив в сърцето си СНИМКИ

viber icon

Ценни и непоказвани досега артефакти може да се видят на новия годишен календар на Регионалния исторически музей за 2020 г. Преди 10 години работещите в него решиха да отпечатат първия, който бе посветен на възрожденците ни. И веднага стана любим подарък за хората, чиито роднини са в чужбина.

 

Всяка година календарът на РИМ е посветен на някаква тема, свързана с града. Този път това са големите личности, които не са родени тук, но Пловдив остава завинаги в живота им. За първи път е показана красивата мастилница на Иван Вазов, както и лирата с лаврови клонки.

„На всяко листо е написано по едно негово стихотворение. Вазов идва тук през 1880-а като обикновен съдебен чиновник. Никой не го познава. Когато 6-7 години след това си тръгва, вече е станал народният поет”, разказа директорът доц. д-р Стефан Шивачев. На повечето страници са показани панорамни фотографии от града от различни периоди през 19. и 20. век.

Календарът започва с картината „Зима в Пловдив” на Златю Бояджиев. Роденият в Брезово художник показва как в този южен град, като завали сняг,  всички изпадат в еуфория. Темата с художниците е продължена и при представянето на индустриалеца Панталей Генов. Той създава консервната индустрия у нас. "Това, което малцина знаят, е, че рекламите на неговите консерви са рисувани от Цанко Лавренов”, разказва д-р Шивачев. Музеят показва две пана на художника, като едното добива национална известност с надписа „гивеч” вместо „гювеч”.

 

 

Икономистът Асен Христофоров е единственият, който е роден в Пловдив и присъства на календара. Къщата му е под Сахат тепе, но през целия си живот той е бил извън Пловдив. „Канен е за професор по икономика в Кеймбридж и Оксфорд. Отказва и се прибира в България”, казва Стефан Шивачев. Народната власт го оставя без работа и не му разрешава да се върне в родния град. „Обиколил съм всички велики европейски градове. Но щом свърнех към Пловдив, към оня площад с жълтата къща под тепето, странен трепет прогонваше унинието и топлинка сгряваше сърцето”, ще напише Асен Христофоров.

Много хора пазят календарите и след изтичането на годината. Купуват ги възрастни хора с деца в чужбина и ценители на историята на Пловдив. „Хит е, защото успяваме да съчетаем две неща - едното е тази красива визуалност, а другото - интересната тема”, казва музейният шеф.

 

 

По парижки тертип: Архитект нарисува измислена триумфална арка до Джумаята

Месец септември в календара показва посрещането на българският княз Александър Батенберг в Пловдив на 9 септември 1885 година. Това е единствената картина на събитието, рисувана от очевидец. Това е Пиетро Монтани, който е бил главен архитект на Източна Румелия.

Той рисува княза, премиера Петко Каравелов, майор Данаил Николаев, католическия и православния владика. На картината са и самият художник и семейството му. Понеже арх. Монтани е завършил "Училището за изящни изкуства" в Париж, показва княза под триамфална арка, която никога не е била вдигана в града. Подобна арка не е имало и в България. Отстрани на гостите се вижда зидът на Джумая джамия.

Една от страниците пък е посветена на Дома на благотворителността и народното здраве на Димитър Кудоглу. Там има уникални снимки от кабинетите вътре. На тях всички деца са с неясни лица, защото експонациите са били дълги, а малките не стоят мирни.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?