Избират читател на годината в Пловдив

Божана Апостолова връчва призовете "Орфеев венец" и "Златна четка" тази вечер на Античния

Над 40 издателства от страната представят най-новите си книги в 14-те шатри, изградени на площада за форума "Пловдив чете". Реденето на щандовете започна рано сутринта вчера до Централна поща. Цени от 5 лева привлякоха първите читатели.

До 17 юни Пловдив ще бъде домакин на 16-ото издание на литературния форум, организиран от Божана Апостолова с подкрепата на общината и министерството на културата. Програмата е изключително богата, а любителите на художественото слово ще могат да се срещнат с много от любимите си автори. За срещи с почитателите си в Пловдив идват Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Елизабет Костов, живеещият в Турция писател и преводач Хюсеин Мевсим, македонски и хърватски писатели. 

Официалното откриване на фестивала е тази вечер от 20 часа. На Античния театър ще бъдат връчени и двете големи награди - "Орфеев венец" за високи постижения в съвременната поезия и "Златна четка" за оформление на книга. И двата приза са с парични награди от съответно 5000 и 2000 лева. Специални гости ще бъдат Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански от група "Фондацията". Очаква се за тържественото откриване да дойде министърът на културата Боил Банов

Съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“ по време на „Пловдив чете“ се излъчва Читател на годината в няколко възрастови категории (от 5 до 105 години). Връчването на наградите също ще бъде днес. 

В 18,30 ч. в Club FARGO е срещата с най-успелия български художник аниматор в Холивуд  Владимир Тодоров. Ще бъде представена неговата книга "Архипелаг Ню Йорк". Водещ е Любен Дилов-син.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?