Иванка Паунова - жената с пеещата гъдулка СНИМКИ

Народната певица е ръководител на най-успешните фолклорни групи в Пазарджишко

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив


[email protected]


Творческият път на народната певица и превъзходна гъдуларка Иванка Паунова е изключително интересен и започва от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл в Пазарджик с ръководител Александър Начев преди 40 години. Той е един от хората, благодарение на които Иванка се влюбва в българския фолклор. Родена е в Пазарджик на 25 юли 1962 г. и винаги е държала на родния си край.


През 1976 г. е вече ученичка в Музикалното училище в Котел, което завършва през 1981 г., и от следващата година е вече студентка в Музикалната академия в Пловдив.


„По време на обучението ми в големия град работех с дамско трио „Пловдив” заедно с Янка Денчева - тамбура, и Мария Стоянова - гайда”, спомня си Ваня. Редуват се концерти след концерти, година след година и успехите не закъсняват.


През 1986 г. завършва Музикалната академия в Пловдив и веднага постъпва на работа в ансамбъл „Пазарджик”, където твори и до днес. От 1990 г. на Иванка Паунова е гласувано доверието да оглави хора и става диригент. 


Успоредно с работата си в ансамбъла е преподавател и по гъдулка в градска школа по изкуства и СОУ „Георги Брегов“. Ръководител е на самодеен хор в село Синитево, а от 8 години и на групите в селата Алеко Константиново - „Светогорка”, и в Главница - „Медени звънчета”. Успешно работи и в с. Капитан Димитриево - там ръководи женска фолклорна група „Капитанка“ и детска фолклорна група „Капитанчета“.


Иванка Паунова е удостоена със званието „Маестро на фестивал „Балканфолк” - Велико Търново“ през 2012 г . А от 1990 г. пее и свири в „Големите български гласове” с основател и диригент Здравко Михаилов. След кончината му сега делото продължава неговият син Илия Михаилов. Често е канена да журира регионални и национални конкурси и събори с фолклорна насоченост.


Ежедневието й е изпъстрено с много пътувания, репетиции, изяви. Щастлива е, че дейността й е оценена от обществеността в родния <210> Пазарджик, и по случай 50-годишния й юбилей е удостоена с Почетния знак на град Пазарджик през 2013 г. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?