Ивана Папазова на 50: Аз съм си най-силното оръжие

В Пловдив ме доведе една друга любов, не тази към театъра, и така сцената стана моят път, казва актрисата

Грандиозен успех беляза премиерата на спектакъла "По-студено от тук" на Пловдивския драматичен театър. Билетите за представлението бяха разпродадени дни преди началото. Историята разказва за майка, страдаща от неизлечима болест, която прекарва последните си земни дни в стремеж да сплоти семейството си - съпруг и две полюсно различни дъщери, успя да разтопи сърцата на зрителите.

В завладяващата роля на главната героиня Майра се въплъщава Ивана Папазова, нейният съпруг в пиесата е Кръстю Кръстев  в ролята на Алек, а в образите на дъщерите Джена и Хариет влизат актрисите Мария Сотирова и Радина Думанян. Второто представление е на 1 ноември, а билетите са изчерпани. 

Тази дата съвпада с рождения ден на Папазова, която ще отпразнува своя 50-годишен юбилей на сцената. Не за първи път ще бъде на сцена по време на рождения си ден. За нея това е най-хубавият подарък. В навечерието на празника се срещнахме с актрисата, за да разкаже за себе си, за сцената и за "По-студено от тук". И първото нещо, което разбрахме, беше, че когато си близо до нея, ти става топло. А откъде идва тази нейна неизчерпаема енергия?

Аз съм си най-силното оръжие. Аз си давам енергия, казва актрисата.



Говорейки за кино и театър, Ивана поглежда назад и пресмята: Да, навремето се правеха повече филми, но сега системата е друга и на фона на тази система излизат нелоши неща. Актрисата иска да се върне онзи ренесанс, в който я има публиката, която заслужава да гледа истински театър. Ние сме с две маски - маската, която да те разсмее и да те разплаче. Но зад тези две маски се крият очи, души, герои, които отправят послания.

И те не могат да бъдат разбрани от някои хора, които използват театъра за забавление.

Папазова е сигурна, че когато си задаваш въпроси, на които мислиш, че няма отговор, театърът може да ти помогне. Има по-велики хора от нас, които пишат. Класиците, от които се учим. И на базата на това, което си учил, стъпваш в тоя живот. Въпреки че няма по-голям автор от него. 

Пристанът

Театърът е навсякъде. Във всички театри, в които съм играла, има любов. А в Пловдив ме доведе една друга любов и този град стана моето място през последните 17 години. Тук работя, творя и изграждам. Едни от най-големите си роли направих на пловдивска сцена, която стана моят път, моят живот.  

Школата

Ивана Папазова и Стоян Сърданов имат школа по актьорско майсторство за деца в две групи - от 6- до 13-годишна възраст и от 14 до 18 години. Децата в школата се допитват до Ивана и за лични съвети, а не само за професионални. За препятствията в приятелството, за трепетите от първата любов. При нас не идват само деца, които смятат занапред да се занимават професионално с театър, а и такива, които искат да натрупат обща култура, самочувствие. Наблюдавам, че децата са безпощадни, когато подозират нещо. При тях всичко е "право, куме, в очи". Питат: Ти защо днес нямаш настроение, ти защо си така?  

Все повече деца имат проблем с произнасянето на Р, Л, Ш, Щ. Навремето в училище имахме логопеди, сега родителите не обръщат достатъчно внимание на това. А 85% от децата имат такъв говорен дефект. Това ме притеснява. 

Забравих да вляза в роля

Играхме "Златна мина" преди около осем години по режисура на Мариус Куркински и бяхме някъде на гастрол. Попаднахме в една много студена зала, само в помещението, където се обличахме, имаше печка. По време на представлението казах на помощник-режисьорката, че ще стоя в стаята и щом дойде времето ми да изляза, да чукне на вратата и да ме извика. "По едно време ме питат: Абе, ти защо не излезе на сцената?", разказва със смях Ивана. Актрисата започнала да се чуди как да се справи с неловката ситуация. Доближила се, чула как един от актьорите казва "Нали така?!", тогава тя се появила на сцената и извикала "Така!" и сцената продължила. Това е първият и последен път, в който Папазова не е излязла на сцена. 

Падна декор върху мен 

По време на една от репетициите в театъра във Видин пада декор под нея. Качила се по стълбите на втория етаж, хванала се за нещо, което трябва да се залюлее, и стълбата се срутила. "Нямаше къде да стъпя, висях си така известно време. Но дойдоха, хванаха ме, скочих". В крайна сметка се разминало без инциденти.  

Заспалият озвучител

В моноспектакъла "Глас" музикалната картина липсвала. Има начална ария, в която Ивана трябва да изиграе Мария Калас, която пее. Настройва се за този момент, но музиката не започва. "Викам си, после ще убия озвучителя! Така се заканих", спомня си Папазова. След това обаче той  се извинил и до реванш не се е стигнало. 

Пеш от "Тракия"

Енергия ми дава и природата, обичам да се разхождам пеша. От ЖР "Тракия" до тук идвам пеш, цяла есен дори и зимата пердаша така. Рядко използвам кола.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?