Ивана от Сърбия слага огледало на реката

Река Марица отново става артсцена. Днес от 17 часа Ивана Мали Вукелич, визуален артист от Сърбия, открива своя художествен проект, направен специално за Пловдив. В продължение на месец, през октомври и ноември 2019 г., тя живее в Пловдив, опознавайки града и реката. Инсталацията <210>  "Отражения" коментира отношението ни към/с реката и нас самите. Включва намерени материали, събрани от речните брегове на Марица, с които е изградена рамката на огледалото, поставено от художничката с покана за поглед към настоящето. Мястото е на южния речен бряг - по стълбите, които водят към речното корито: между ул. "Четвърти януари" и бул. "Борис III Обединител". 

Проектът "Отражения" на Ивана Мали Вукелич се осъществява като продукция на програма АДАТА и програмата за творчески резиденции PLANTS AiR на Нови Сад - Европейска столица на културата 2021. 

Ивана Мали Вукелич е родена в Нови Сад на 1 ноември 1979 г. Завършва графика в Художествената академия в Нови Сад. Член е на Асоциацията на художниците във Войводина, също така преподава изкуство в работилници за деца и възрастни. Тя е преподавател по изобразително изкуство в Частното основно училище Тврджава, Петроварадин, и разработчик на проекти, насочени към пациенти, страдащи от зависимости. Освен художествен педагог, тя е активен визуален артист, като работи в областта на графиката, живописта, фотографията, приложните изкуства, изследвайки изкуството като цяло. Характерна за творческата <210> изразност е рисунката, предпочитана от нея като най-старата художествена техника. Вдъхновение в работата <210> са природата и околната среда. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?