Иван Велков от P.I.F. : В Пловдив ще си спомним за Димо с негови парчета

Ние искаме да си спомним за Димо и да изпеем сами това, което е написал и оставил

Иван Велков е роден на 23 май 1976 година във Варна. Завършил  ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", випуск 1994. Той е един от основателите на групата заедно с Димо, китарист от създаването й през 1992-ра до момента. Напуска бандата за около две години, като в този период свири с Дичо. Не посочва любима песен от репертоара на P.I.F. По думите му, всички парчета ги чувства като деца, във всяко едно е оставил нещо от себе си.

 

- „Приказката P.I.F.“ продължава. На 25 юни ще свирите на Младежкия хълм в Пловдив, като концертът е част от мини турне със звездно участие. Какво да очакват феновете от града под тепетата?

 - Подготвяме се трескаво за концертите. Вече минаха два от тях - във Варна и Бургас. На 24 юни свирим в София, а на следващия ден в Пловдив. Всички репетираме, към нас се присъедини и Графа. Той не взе участие в първите два концерта. На тях беше Прея, сега за останалите той ще е на нейно място. На концертите ще представим любими на публиката парчета. Не промотираме новия албум, защото много хора си помислиха това. Ние сме поканили изпълнители, с които ще забием най-известните ни парчета от всички стари албуми. Идеята на тези концерти е да си спомним за песните, за творчеството на P.I.F., да помогнем на семейството на Димо в трудния момент, в който се намират. Част от приходите ще отидат за тях.

Двата концерта, които направихме дотук, се получиха много добре, ако съдим по реакциите на публиката и впечатленията, които ни споделиха след изпълненията. Успели сме да постигнем това въздействие и взаимодействие между нас и публиката и да се получи магията, която винаги сме правили с P.I.F. и Димо. То и затова турнето се казва „Приказката P.I.F.”, не само зарaди емблематичното парче “Приказка“.

 - Кои ще са гостуващите музиканти освен Графа?

- Освен Графа, на сцената ще излязат Свилен от „Остава“, Ерсин от „Jeremy?” и  Дичо. Няма дa има женско присъствие за концертите в Пловдив и София, но сме подсилили с тези вокали. Те се справят много яко и им благодаря от сърце, че прегърнаха идеята без никакъв проблем. Веднага се съгласиха. И преди сме свирили с „Остава“, с Дичо аз лично съм свирил поне две години, с Графа също сме били, а с “Jeremy?” сме имали съвместни турнета, едно от които в Лондон. По принцип, гледаме да каним хора, които по някакъв начин са свързани с нас, познават ни, преживели сме заедно някакви неща. Затова песните стават много яко - защото са близки до нас, преживяват с нас, загубата за тях също е голяма. Всичко е емоционално, не е само концерт, а много повече.

- Кой ще изпее химна на P.I.F. – “Приказка“?

- Много от песните са дуетни, а точно „Приказка“ и „Невидимо дете“ ги пеят всички. Куплетите са разделени между изпълнителите  и мислим, че така е по-подходящо. Всеки слага нюанс от себе си и става още по-интересно и въздействащо. Докато репетираме и изпълнителите питат как да изпеят дадена песен - дали да се стремят да е като Димо. Казвам им да правят точно обратното - всеки да вкара своя стил и емоция. Ние ги викаме заради тях самите. Не търсим някого, който да имитира Димо. Ние искаме да си спомним за него и да изпеем това, което е написал и оставил. Това е идеята. Затова са много хора и няма конкретен певец. Не гоним някакво сравнение или да правим пак същото, защото е невъзможно да се случи. Просто няма как.

- Какви други изненади готвите за пловдивската публика?  

- Тук искам страшно много да благодаря на Поли Герасимова. Тя сама направи цялата мултимедия, която допринася  много за въздействието на цялото събитие. Има и осветителни конструкции, които Поли сама си строи и сглобява, въобще всичко направи тя сама. Така че има доста интересни неща, публиката ще види и кадри, които не са излъчвани. Както казах, и самите дуети стават сполучливи и въздействащи.

- Каза, че няма да пеете песни от новия албум „P.I.F. 6”, но нека да разкажем за него. По-различен ли е той като звучене, какво съдържа?  

- Новият албум излезе в началото на юни. Той е записан изцяло с гласа на Димо. Ние почти го бяхме подготвили за издаване, беше на 98% готов. Всичко беше изпято, изсвирено, остана само техническата част. Това може би е единственият албум, в който Димо е записал супер много китари. По принцип винаги аз записвам повечето. Цялото нещо е, че “P.I.F. 6” е един много различен от другите албуми. Ние просто решихме, преди да започнем да правим каквото и да е било, да няма никакви компромиси - да не се спазват радиофонични формули, да не търсим хитове. Решихме, ако краят на песента идва след първия припев, да идва. Затова е много странен. На много хора го пускахме да го чуят и те казаха: Ми тук няма хит! Да, няма хит. Не гонехме хит. Този албум го направихме по-скоро за нас си, за тези вече близо 30 години - какво сме успели да осъзнаем, как сме израснали през годините. Много от песните имат по-различни текстове от обичайните. Вижда се как Димо се е променил, как го вълнуват други теми, много по-дълбоки, на първо място, разбира се, е любовта. Но се вижда, че вече има други нюанси в музиката. Това е много различен и личен албум. И затова OPUS-ите ги оставихме така, песните нямат заглавия. Мисля, че Димо много щеше да хареса това, което направихме. Жена му участваше в направата на обложката, в картичките с текстове на Димо, които са в специалното издание. По принцип с нея се виждаме всеки ден, тя взема дейно участие във всичко, особено по организационната част. Мога да кажа, че този албум е най-зрелият,  по някакъв начин показва, че сме пораснали. Това е и много специален подарък за феновете. Направили сме това, което сме искали да бъде, без да се съобразяваме с формули и т.н.

 - Кога и къде започна приказката на P.I.F и как избрахте името на бандата?

 - Приказката на P.I.F.  започна някъде около 1992 година. Тогава във Варна с Димо направихме групата “Resemblаnce”. Около 1998 година решихме да дойдем в София и да свирим в един клуб. Шефът вика: Какво е това име, хората не могат да го запомнят. Вечерта се обади и каза: „Трябва да измислите някакво име, което да мога да пиша на плаката за концерта, това не става. И ние за една вечер го измислихме. Чудихме се какво да бъде, казахме си „Айде, PIF… ама това е името на анимационен герой. Ще сложим точки, ще измислим, че е абревиатура“. Сутринта се обаждаме и казваме вече сме P.I.F. Преименувахме се покрай неволята, защото името на другата група е трудно за запомняне. Така тръгнахме от Варна и рискувахме. Нали си представяте - момчета на 18-19 години, натоварени с инструменти в жигули комби? Дори не знам как сме се побрали. Този същият човек ни покани в клуба. И каза да свирим, пък ще видим какво ще стане. Ние просто отидохме, рискувахме и останахме в София. Ето така впоследствие стана P.I.F.

 - Оказа сe, че пловдивската публика най-много обожава P.I.F. Поне такова усещане имам.

 - Много пъти сме си говорили с Димо, че публиката в Пловдив е страхотна. Ние сме свирили във всички клубове и сцени там. В Пловдив се получава магията, става нужният контакт. С Димо смятахме, че музиката е взаимност - между нас и публиката. Ако няма това взаимодействие, тази енергия, която да отива и да се връща, няма да се получи същото. В Пловдив винаги е сполучлива и специална тази комуникация между нас, това взаимно предаване на енергията. Виждам как публиката изживява песните, как знаят текстовете, как пеят с нас, как се смеят и натъжават с нас. На 100% казвам, че публиката е страхотна в Пловдив. Винаги е било така.

- Какво е бъдещето на P.I.F.?

- Оттук нататък имаме доста недовършени проекти, които с Димо започнахме. Записваме  в момента акустични варианти на нашите стари хитове с певците от турнето. Всеки ще изпее по една песен, даже повечето вече са записани. Отделно от  година и половина правим книга, която се казва „Приказката P.I.F.”. По същия начин кръстихме и турнето. Ще направим премиера на книгата в края на септември или началото на октомври. Това предстои. Иначе като работа сме си намислили задачки. Може в един момент да направим някакво ново парче и да поканим някой от тези изпълнители от турнето да го изпее. Всичко е възможно,  отворени сме да правим различни неща, да вкараме дамски вокали. Може да направим концерт само с женски вокали. Имаме доста идеи и планове, които смятаме в бъдеще да реализираме.

 - Всеки е преживял своя лична драма или щастлив момент с музиката на P.I.F.

 - Много хора идваха слeд концерти и ми разказваха някакви случки, как са ги говорили с Димо, как им е помагал и влияел с музиката. На наши концерти се оказа, че са се запознавали двойки, които след това са се оженили. Изскачат интересни истории и не съм предполагал, че може да въздействаме по този начин. Ние никога не сме се възприемали като номер 1 и не сме летели в небесата. Сега виждам неща, които не сме забелязвали, а са се случили заради музиката ни. Това е велико и страхотно.  

- Нека да поканим хората на концерта в Пловдив на 25 юни, петък.

- Заповядайте на Младежкия хълм на 25 юни от 21 часа. Нека да се видим, да изпеем заедно песните на P.I.F. и да си спомним зa творчеството на Димо.

снимка на Иван Велков - от Иво Ботев

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?