Иван Томанов и знаците за четене

Скулпторът Иван Томанов събра почитателите си в „Untitled” на сблъсък между високото изкуство и кича. Територията на карловската галерия показва на едно място символите на философската поезия, която струи от рисунките му, и консуматорския свят, в който сме потънали. Всяка изложба на Иван Томанов и на скулптури, и на рисунки, е подчинена на концепция, която третира вечното и модерното по неочакван начин. И този път той се опълчва срещу пристрастения към лудото потребление свят по характерен начин.

В центъра на залата на висок постамент е поставен Златният телец - голяма, лъскава и обла фигура от пластмаса, готова форма, чието ежедневно предназначение е детска играчка. В краката му - прозрачна урна, пълна с истински монети. Едри пластмасови фигури на идолопоклонници, поставени с лице към Идола са навели глави пред Телец и касичката. Следват композиции от евтини градински гипсови зайци и пластмасови кукли на щастието.

Едва когато очите се наситят на ярките цветни кукли в центъра на залата погледът се спира в страни. Тогава идва ред на рисунките на художника - по правило черно-бели линии само от молив, рисунки, в които рядко се мяркат цветни петна - обикновено червено и синьо. Рисунки с много пластове, със символи, които изпращат послания. Послания, чието разчитане изисква знание, усилие, търпение, време. 

Пловдивската публика също ще се срещне с „Untitled” на 15 октомври в Градската художествена галерия на Главната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?