Следвайте ни

Иван Матанов представя „Всичко, което помня“ в Пловдив

viber icon

Изтъкнатият поет и дългогодишен зам. главен редактор на вестник „Стандарт“ Иван Матанов ще представи новата си стихосбирка „Всичко, което помня“ в книжарница на „Хермес - Централ“ днес (10 май) от 18 часа.  Управителят на Издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев, който е и редактор на стихосбирката, ще говори за автора и книгата.

На премиерата в София стихосбирката също беше представена от издателя Вартоломеев. Той изненада поета, като прочете стихотворение от първата му книга от 1982 г., която също е редактирал навремето.

Иван Матанов е роден на 20 май 1952 г. в София. Издал е 10 поетични книги, една публицистична и една преводна със стихове на австрийския поет Ерих Фрид. Негови книги са преведени на руски и сръбски език. Работил е като редактор в редица литературни издания и всекидневници. Член е на Съюза на българските журналисти.

Матанов е носител на следните отличия: Студентска награда за поезия „Димчо Дебелянов“, поетична награда на издателство „Христо Ботев“. Журналистически приз „Черноризец Храбър“ и Национална литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов“.

„Повечето от творбите на Матанов приличат на придихание. Колко много и различни неща може да каже една въздишка. А мълчанието след нея? Паузите на Иван Матанов са пълни с текст. Така могат да мълчат само разсипниците на думи“, казва за неговата поезия Любомир Левчев. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?