Следвайте ни

Иван Ланджев получи Орфеев венец на Античния СНИМКИ

viber icon

Поетът Иван Ланджев бе окичен с Орфеев венец на Античния театър тази вечер. Поетичната награда му бе връчена от министъра на културата Боил Банов на откриването на литературния фестивал "Пловдив чете".

"Пловдив е бил столица на културата преди 2019 г., ще бъде и след 2019-а", заяви министърът в словото си. Преди него организаторът на фестивала Божана Апостолова поздрави присъстващите, че са дошли на откриването въпреки дъжда.

Художникът Стефан Касъров получи „Златна четка“ - наградата за най-добро оформление на книга. "Пловдив чете" продължава до края на седмицата с подчертано внимание към най-младите читатели. В петък, в рамките на фестивала, е връчването на Националните литературни награди „Христо Г. Данов". Всички събития са със свободен вход.

33-годишният Иван Ланджев е най-младият носител на Орфеевия венец, който досега притежават автори като Стефан Цанев, Борис Христов, Иван Теофилов, Петър Атанасов, Дамян Дамянов и още няколко отдавна утвърдени в родната ни поезия имена. Миналата година бе отличен Александър Секулов.

Наградата е пластика на скулптора Жорж Трак, като към нея има и парична премия.

Освен поет Иван Ланджев е сценарист и публицист, както и доктор по руска литература. Той благодари на собственичката на издателство „Жанет 45“ Божана Апостолова, която в последните години е единствен организатор на форума „Пловдив чете“, чието 17-о издание протича сега.

След церемонията на Античния театър концерт изнесоха Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов. Накрая тримата заедно изпълниха джаз интерпретация на „Хубава си, моя горо“.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

go6o

go6o

11.06.2019 | 23:13

ГОШО 06.06.2019 | 7:57 НЕ КУПУВАЙТЕ В КАМЕНИЦА ХИЛ...ЗЕМЯТА Е ОТРОВЕНА ОТ БИВШИЯ ЗАВОД...НИКОЙ НЕ ПОИСКА И НЕ НАПРАВИ НЕОБХОДИМАТА ЕКСПЕРТИЗА ПРИ ПРОМЯНАТА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО...ОТРОВАТА ОТ БИВШИЯ Е ПРОНИКНАЛА ДЪЛБОКО И АКО ЖИВЕЕШ ТАМ СИ ОБРЕЧЕН...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?