Следвайте ни

Иван Краевски гостува с изложба в галерия “Форум”

viber icon
ХАСКОВО, Марица

Пловдивският художник живописец Иван Краевски ще представи 15 маслени платна тази вечер в галерия „Форум“ в Хасково. Експозицията ще бъде официално открита в присъствието на автора в 17.30 часа. В Хасково той ще покаже предимно пейзажи с картините "Родопите", “Созопол“ и „Есен в Балчик“, "Старият Пловдив", „Париж“ и „Венеция“.
Много скици съм събрал от времето, когато бях преподавател в художествената гимназия, от традиционните есенни и пролетни ученически практики. Обикаляли сме цялата страна. Впоследствие тези скици залягат в основата на моите картини. Много обичам природата, сподели Краевски в Хасково.
Преди осем години той гостува за първи път тук с изложба в театъра, по покана на Ели Видева и Янко Митев, покрай представянето на книга на сина му Петър Краевски.
Освен пейзажи, във "Форум" художникът показва натюрморти и голо тяло. На прекрасната му творба "Утро" контрастира колажът "Мацки" - своеобразен протест на автора срещу пошлото и вулгарното в живота ни.
Краевски живее и твори в Пловдив. 73-годишният художник е роден в с. Зелениково. През 1971 г. завършва живопис във ВИИ „Николай Павлович” – София. Член е на групата на пловдивските художници от 1971 година. През годините е участвал в национални и международни изложения. Негови картини са ставали достояние на публиката във Франция, Полша, Германия, Англия. Творби, излезли изпод четката на майстора, са в частни колекции у нас и в ценители от Германия, Полша, Испания, Япония и Русия. /Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?