46

Ива Гидикова представя нов албум в Пловдив

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Солистката на ансамбъл „Пазарджик“ Ива Гидикова ще представи своя солов фолклорен албум „Част от мен“ в Пловдив. Премиерата ще бъде след броени дни, на 3 октомври, в Античния театър с обещаващ празник за почитателите на народните и авторски песни, каквито пее Ива.

През 2020 г. излиза първият й двоен солов албум „Част от мен” с 21 песни, от които 13 пазарджишки и 8 авторски на фолклорна основа, по музика и текст на самата Ива Гидикова, обработка и аранжимент - Александър Тодоров, а тази година албумът печели първо място в класацията "Надпяване" на БНР и програма "Христо Ботев", категорията "Албум на годината".

Публиката ще има възможността да се наслади на богато орнаментираните и красиви пазарджишки песни от „бабината ракла” и на новите авторски песни на солистката на ансамбъл „Пазарджик“ от различни фолклорни области на България, във всяка от които тя влага частица от душата си. Александър Тодоров залага в аранжиментите на по-различни за фолклора музикални похвати и изразни средства, така че всяка да бъде представена според характера <210> - от фолклорно-битова, през сватбарска до "етно".

В програмата на концерта в Пловдив ще бъдат включени и два нови сингъла - "Там… високо" и "Люлчина песен", чрез които певицата ще се покаже в малко по-различна светлина. "Там… високо" е емоционален изблик на авторката, провокиран от сближаването с природата в една от най-чистите <210> същности. Яркото безмензурно встъпление, съпроводено от леко мистична ритмичност, прелива в нежната мелодия на куплета и припева. В интермедията е представена силата на природата, с по-„агресивни“ музикалноизразни средства.

Другата нова песен, която ще представи за първи път, е "Люлчина песен". Тя е изградена от глас, съпроводен от вокално трио, които са „гръбнакът“ на пиесата. Мелодията е с голям амбитус - препратка към грегорианския тип пеене, подкрепен с ортодоксален хармонизъм - преплетен с традиционния ни многоглас. За по-ясно показване на дълбочината е използвано и пиано във високата му теситура. Жанрово едва ли може да се определи песента, понеже включва характерното българско детско „Люли, люли, люлчица“, с припев, наподобяващ „Многолетие“ - вариант на Бортнянски, който е характерен за християнските химни. Инструменталната част не е водеща, а по-скоро съпровождаща. Песента не подчертава някой определен жанр, по-скоро е смесица от такива.

Специални участници в концерта на 3 октомври ще бъдат талантливите Александър Тодоров (кавал), Маринела Рангелова, Таня Стоева, Цонка Димитрова (беквокали), Иван Георгиев (гайда), Борислав Гълъбов (гъдулка), Ивелин Божанов (тамбура/китара), Явор Куманов (акордеон), Владимир Петков (клавир),  Живко Иванов (ударни).

Ива от 20 години е солист на ансамбъл „Пазарджик“, който преди броени дни беше домакин на националните празници на професионалното фолклорно изкуство с участието на всички ансамбли от страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?