Италиански сайт подреди 8-те най-добри български филма

Известният италиански сайт MYmovies.it изброи осемте най-добри български филма, които зрителите не бива да пропускат.

В статията са представени една под друга лентите, разказани са сюжетите им и са прикачени трейлърите.

Читателите сами могат да изберат по какъв критерий да наредят осемте заглавия – по брой звезди, по година на излизане в кината или пък по азбучен ред. 

Подредени от най-новия към по-стария, първи в класацията е пълнометражният филм „Слава“ на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Лентата е част от трилогията, включваща още заглавията „Урок“ и „Бащата“, за които двамата получават общо над 90 приза от международни кинофестивали. 

На второ място е „Белгийският крал“ - псевдодокументална комедия от 2016 г. на режисьорите Питър Бросенс и Джесика Удуърт. Филмът е копродукция между Белгия, Нидерландия и България.

Трета позиция печели „Събирач на трупове“. Режисьор на драмата от 2015 г. е Димитър Димитров, а в ролите на главните герои са Теодора Духовникова, Михаил Билалов, Стефан Щерев, Лидия Инджова и други. 

Четвърти в списъка е филмът на Светла Цоцоркова „Жажда“. Малко след появата си той е обявен за един от 10-те най-успешни за 2015 г. След него идва мястото и на лентата „Урок“ – първата от успешната трилогия на Вълчанов и Грозева.

Веднага след краткото заглавие на шесто място с над 20 спечелени награди отива „Аве“ на режисьора Константин Божанов.

Предпоследен в класацията италианците поставят „Чифликът на чучулигите“, където играят Стефан Данаилов, Христо Шопов, Христо Живков, Асен Блатечки, Мария Статулова и Валентин Ганев.

Номер осем е българо-немската анимация от 2004 г. „Звездата на Лаура“.

Статията можете да видите тук:

https://www.mymovies.it/film/davedere/?country=bulgaria&orderby=release&fbclid=IwAR33uzfAf9F7qPr_8XGdcCxb9dgJEHSBh0TWOSiAyO4cYzZE1-HCPlHiswI

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?