71

Историята на пловдивския театър възкръсва в 3D формат СНИМКИ

Дизайнерите от студио „Апартамент 101” Олимпия Желязкова, Емил Желязков и Георги Мухчиев работят по визията на музей в Драмата

 

Идеята се реализира за Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“, а поводът е 140-годишнината на културната институция под тепетата. Средствата идват от дарение на фондация „Балкански културен форум“. Подобни музеи и експозиции има на много места по света. Концепцията обединява информацията от историята на театъра през годините. Тя се „позиционира“ чрез модерните средства на виртуалната реалност. С тях дизайнерите възстановят първата зала на театъра и показват на посетителите историята, актьорския състав и тайните на раждането на един спектакъл.

„Апартамент 101“ е креативно студио за интериорен дизайн, базирано в сърцето на Пловдив от 14 години. Ето какво казват самите дизайнери за новото си предизвикателство:

„Проектът за модерен Музей на театър е едно от големите предизвикателства, които са идвали в студиото ни. Приехме го с голяма отговорност, като нещо което не сме правили никога досега. И веднага разбрахме, че това не е просто интериорен проект, а интериор, на чийто фон да изпъкне историята на Пловдивския театър, а

той има 140 години история.

Тя може да се проследи от самото създаване на българската държава, веднага след Освобождението. Това, че по това време съгражданите ни са имали огромното желание да ходят на театър, както и че самият бард на словото - Иван Вазов, е спомогнал за осъществяването му, ни мотивира да обединим всички частици, които Драматичният театър в Пловдив е събрал през годините на своята вълнуваща история.Запазени са автентичните архитектурни чертежи на

първата сграда на театъра, наречена „Люксембург“,

която по-късно изгаря. Както и точно описание на това как е изглеждал интериорът навремето. Всичко това ни подтикна да създадем пространството в модерните 3D технологии. Слагайки очила чрез VR-технология искаме да дадем възможност на хората да се пренесат назад във времето и да седнат на седалката на стария театър. А може би и да погледат някое представление на сцената му. Решихме да отделим и едно малко помещение, в което да дадем възможност хората да видят и чуят архивни записи на знакови представления през годините. Оказа се, че

в театъра се пазят плакати отпреди 1890 г.

до днес и затова решихме да отделим място те да бъдат показани по периоди, за да се види как са е развивало плакатното изкуство във времето. В проекта си обърнахме внимание и на ателиетата, които работят по декора и костюмите за едно представление.

Така в музея ще може да се види и реквизит от сегашни или предишни представления, а зрителят ще се запознае с живота зад сцената. В центъра на помещението сме позиционирали скрин с много чекмеджета, в който под стъкло ще бъдат изложени: автентични снимки, писма, лична кореспонденция, различни предмети и още много други неща, които издават вълнуващия живот на актьорите в театъра. Интересен детайл тук е, че в този скрин ще бъде скрита мултимедия, която да изненадва зрителя. А той в „ролята“ на откривател ще изследва съдържанието на всяко от тези чекмеджета.

В проекта ни се обособяват още няколко места, където хората ще научат историята и ще открият още интересни факти за музата Мелпомена.

Решихме да отделим малко място, където да се създава история, и това е голямо огледало, на което като на празно платно да се подписват знакови личности за театъра. Неслучайно това помещение е наречено "огледалната стая" още при проектирането на театъра навремето.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?