Историята на бандита многоженец, впечатлила Меката на киното

Историята за Пусти Никола Христо Марков знае от баба си Радка Джевезова. Като хлапак обичал да скита и тя все повтаряла: Пусти Никола пак хукна! Накрая разбрал за какво става дума.  

Никола Бангиев, Пусти Никола, е реално съществувала личност. Галеник на богата знатна фамилия. Чернокос красавец, на чиито сини очи никоя жена не можела да устои. Луда глава. Учил във Виена, откъдето се връща убеден анархист, привърженик на идеите на Бакунин и Кропоткин за световна революция.

 Бил цар на тъй наречените ексове - така наричали обирите, обявявани от апашите преди 9 септември за експроприация на собственост на богатите. Често се измъквал на косъм при обири на банки.

Никола бил заклет бохем. Не признавал брачни окови. Оженили го насила за кротката чорбаджийска щерка Станка.  

Когато довел у дома за съжителка съмишленичката си Тинка - с опънат клин и пистолет на кръста, владиката го отлъчил от църквата за многоженство, а майка му баба  Гана го проклела: Пусти да опустееш, Никола! Оттам насетне всички го наричали така - Пусти Никола.  

При поредния банков обир Тинка е застреляна, а Никола попада в затвора. След три години води у дома при Станка нова жена - червенокосата Жоли, жрицата Запрянка от прочут софийски шантан.

Покрай нелегалните акции по обири на банки и престоите в затвора Бангиев се свързал с комунистите. За това помогнала и поредната дама на сърцето на Никола, еврейката Мария Бехар, убедена привърженичка на червената идея.

Връзките с нелегалните помагат на Пусти Никола да направи бляскава кариера след революцията на 9 септември 1944 г. като човек със заслуги. Отвеждат го  с черна лимузина в София, където го приемат с почести новите вождове Вълко Червенков и Трайчо Костов. Лично премиерът Кимон Георгиев подписва заповедта на Никола Бангиев за областен управител на Ловеч. 

Новия пост бохемът ознаменува с нова сватба, за която се носят легенди  - с огнената циганка Айша. Така събира у дома си три жени, наред с първата му съпруга Станка и Жоли.

Но не изневерил на нрава си - непоправимият гуляйджия, скандалджия и женкар бил непримирим към неправдите. Успял да спаси от сигурна смърт по време на Народния съд двайсетина съселяни от  Торос, обявени за народни врагове. 

По изборите за 6-о Велико народно събрание лично Георги Димитров дошъл в дома на Никола, който обаче не се трогнал от жеста на вожда и вместо за комунистите, дал гласа си за врага им - земеделеца николапетковист Трифон Кунев. 

Пустия отказал да даде имотите си на ТКЗС, гръмнал двама агитатори и избягал през таен подземен тунел в Балкана. Оглавил чета срещу народната власт. През август 1952 г. загинал геройски в неравна битка с войска, като метнал бомба и избил мнозина. Това бил краят на славния анархист, комунист, горянин, бохем. 

През 1984 г. народната власт опростила греховете му и му издигнали паметник с надпис - Никола Бангиев-Пустия, борец за човешки права и за освобождението на България от фашизма.  

Децата на Никола се прочули във Виена - синът му Аврам станал известен цигулар, а  дъщерята Роза - зъболекар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?