История за сомнамбули спечели конкурс за филм, заснет с телефон ВИДЕО

Смайваща любовна история за сомнамбули печели първа награда на Huawei Smartphone Film Festival. Конкурсът за филми, заснети със смартфон, е организиран с помощта на Cinelibri и ArtAkcia.

Големият победител - 10-минутният „Любовен час“, е по идея и сценарий на Хара Нурин. Зад творческия псевдоним стои Людмила Йорданова - пиар, рекламист и автор на разкази. Тя е сестра на журналиста от "Марица" Руслан Йорданов.

Режисьор и оператор на лентата е Слави Ангелов, главен редактор на вестник „168 часа“ и списание „Космос“. Монтажът на филма е дело на Методи Андонов от Нова телевизия.

В „Любовен час“ участват актьорите Мартин Гяуров и Сава Пиперов, както и Мила Иванова, главен редактор на сайта „Мила БГ“, за която всъщност е написан сценарият.

Финалистите бяха обявени на церемония в препълнената зала на Дома на киното в София, където на голям екран бяха излъчени късометражните фирми, извоювали първо, второ и трето място, както и допълнителната специална награда на журито.    

 „Журито бе единодушно, че „Любовен час“ на Хара Нурин е най-добрата продукция като сценарий, заснемане, звук и актьорска игра", обясниха организаторите.

Като най-силно предимство на своя екип Хара посочва изключителния синхрон на снимачната площадка. "Без режисьора и оператор Слави Ангелов, който се включи в последния момент, проектът би бил невъзможен", обясни тя.

Фестивалът протече на два етапа. На първия желаещите да участват трябваше да представят своите идеи. Сред тях жури в състав Стаси Айви, Крум Родригес, Крис Захариев, Жаклин Вагенщайн и Лонгруи Циу, избраха 11 финалиста, които получиха смартфон и един месец да реализират идеята си с него под ценното менторство на членовете на журито.

Пак то избра и финалните победители, които имаха честта да видят творбите си на голям екран на отворена прожекция.

Филмът „Трепачи“ на Тео Чепилов спечели второ място и се отличи като най-забавния от конкурсната програма. Екипът на филма благодари на публиката, че се е смяла „на точните места“. Самият Тео сподели, че филмът е вдъхновен от лековатите американски комедии от 90-те. На екрана му партнира негов приятел и колега комедиант Димитър Балабанов - Флаш. Филмът е заснет и монтиран от Румяна Тодорова.

Трето място спечели филмът “Едно ДА ще прецака София“ на най-младата участничка в надпревата - Лидия Юлианова, която е само на 18 години и е все още ученичка. Филмът се отличи с красива сценография и свеж сценарий, а самата Лидия определя филма като  младежки.

Най-голямото предизвикателство при заснемането на филма е бил малкият ѝ екип от двама души – тя и нейната приятелка Никол Петкова. Те е трябвало да влязат в много роли – на оператор, режисьор, озвучител, продуцент, сценарист . Във филма участват Александър Нинов, Василена Винченцо и Мила Илиева, които също са ученици.

Специалната награда на фестивала бе за стоп моушън анимацията “Връх“.Авторът му Стефан Войводов сподели, че заснемането му е отнело по 12 часа на ден в продължение на цял месец.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?