49

Испански серенади топят сърцата на пловдивчани

Южните ритми на „Ла Туна“ превземат Главната и Античния театър

Осемвековна традиция ще превърне града под тепетата в средновековна Испания. Вълшебството ще има сила само за ден, но със сигурност ще разтопи сърцата на пловдивчани и гости на града. За трети пореден път Пловдив ще се предаде доброволно на южните ритми благодарение на испанските мариачи от „Ла Туна“. През деня в неделя те ще превземат Главната улица със серенади, а вечерта от 20 часа ще омагьосат публиката с безплатен концерт на Античния театър. 

Оркестър „Ла Туна“ изпълнява репертоар, изцяло характерен за мадридската школа. Трупата има петвековна традиция, възникнала от университета "Алкала де Енарес" в Мадрид през 15. век. Традицията води началото си от студенти, познати като сописти (от исп. Sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни. Но благодарение на просветителската им дейност се формират и личности като Франсиско де Кеведа и Лопе де Вега.

Когато в зората на Късното средновековие менестрелите и трубадурите са вървели по пътищата на Европа, никой от тях не е можел да си представи, че шестстотин години по-късно някои от техните обичаи ще се запазят и до днес.

В днешно време "Ла Туна" е част от университетския живот на Мадрид, както и от нематериалното културно наследство на Испания. Участват в редица престижни международни прояви като церемонията на "Наградата Сервантес" за литература - най-високата награда за испанска литература, ежегодните възпоменания за Мигел де Сервантес и други. Част са от визитната картичка на Испания по света на редица културни изложения и панаири. По време на международните си пътувания получават множество награди и отличия като "Ключовете на Града" на Санта Марта и Кали в Колумбия, също така и почетното звание "Гражданите на Честта" от кметството на Маракайбо във Венецуела, и други.

Във всяка тяхна нота, във всеки техен детайл по облеклото прозира вълшебството на древните традиции. Що се отнася до музиката, мариачите си служат с няколко основни инструмента - китара и тамбурино (дайре), също лютня и бандурия. Някои от тях могат да използват чаранго, акордеон или контрабас, за да направят звучността още по-разнообразна и по-впечатляваща. 

Дрехите, които мариачите носят и до днес, датират от 16-и и 17-и век. Традиционният тоалет се състои основно от риза, наметало, чорапи, широки панталони и обувки. И така, елегантно облечени, те извиват гласове и пресъздават една от най-романтичните традиции на Испания, а именно серенадата. Тя включва наемането на мариачи, които да свирят и пеят под прозореца на любимата. По време на първата песен тя не включва осветлението, прави го на втората песен, а на третата се показва на балкона, за да срещне очите на любимия.

През 2011 г. "Ла Туна" посрещат папата в Мадрид по повод Световния ден на младежта, имали са честта да свирят на ред височайши особи. Обожават атмосферата на Пловдив и се връщат тук по покана на кмета Здравко Димитров, за да разкажат по ноти за своята осемвековна традиция. 

В Пловдив музикантите от "Ла Туна" няма да чакат хората да се показват по терасите, а ще наградят с творчеството си всички преминаващи по Главната. Така жителите и гостите на града ще се чувстват два пъти по-специални, когато в тяхна чест античният град се оглася от ритмите на средновековна Испания.

 

Гостите пяха на кмета "Моя страна, моя България

Иван Кирев

Легендарната песен "Моя страна, моя България" изпяха на български испанските мариачи от "Ла Туна" на кмета на Пловдив Здравко Димитров и неговия заместник по културата Пламен Панов. Градоначалникът прие музикантите вчера в заседателната зала на Общината. Преди да влязат в сградата на Общината, пременените в автентични костюми гости направиха изненадваща серенада на всички дами от администрацията, които бяха застанали да гледат от балкона. Общинарките ръкопляскаха след края на изпълнението им. 

Градоначалникът Здравко Димитров подари на испанците картина, на която е изобразена сградата на Общината. За всеки музикант имаше и книга за Пловдив. От своя страна те дариха кмета с ръчно изработено дайре, на което бе изписано името му, както и със свой албум.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?