Испанецът, надминал по продажби Дан Браун: Живеем в непонятна вселена

Цивилизацията на Златния век, изчезнала преди 10 500 години, е предшественик на съвременното човечество, казва писателят Хавиер Сиера.

 

Заплахата от COVID-19 скова света в ситуация от хаос и несигурност. В едни далечни, по-добри времена обаче животът е изглеждал различно. Бягайки от реалността, хората често си представяли един изначален свят на съвършенство. Свят на изобилие и хармония, който човечеството в един момент "напуска". Тази концепция, наречена „Златен век“, или времето на „изгубеното съвършенство“, присъства в митовете и легендите на много култури по света.

От години тя занимава и известния испански журналист и писател на бестселъри Хавиер Сиера. И е тема в най-новата му книга „В търсене на Златния век“, която скоро ще бъде издадена на български език от ИК "Хермес".

Изчезнала преди около 10 500 години, „Цивилизацията на Златния век” всъщност е предшественик на всички модерни цивилизации.

Специално за "Марица" писателят Хавиер Сиера разказа:

„Идеята за т. нар. „Златен век на човечеството“ не е моя. Гърците и индусите вече са я защитили в много далечни времена. Това е бил техният начин да обяснят големи постижения в миналото, които са били изгубени внезапно. Днес приемаме възможността, че сблъсък с комета или климатични промени са били способни да причинят изчезването на цели култури. Въпросът е да намерим техните останки и да ги разтълкуваме правилно. Дано книгата ми „В търсене на Златния век“ скоро бъде издадена на български, за да научите за моите пътувания в опит да проследя тези останки.“

Хавиер Сиера е един от най-успешните съвременни испански автори. През 2006 г. романът му „Тайната вечеря“ се подрежда на шеста позиция в класацията на The New York Times за най-продавани книги в САЩ. Произведенията му са преведени в повече от четиридесет държави. На българските читатели авторът е познат още с романите „Тамплиерските порти”, „Египетската тайна на Наполеон“ и други, издадени от "Хермес".

Последният му роман „Невидимият огън“ бе отличен с престижната награда „Планета“. Още с издаването си в Испания книгата пожъна огромен успех, като успя да надмине по продажби дори „Произход“ на Дан Браун.

Испанецът е роден на 11 август 1971 г. в североизточната част на град Теруел, Испания. Още когато е на 12, той е очарован от света на комуникациите и провежда първата си радиопрограма в Радио Heraldo.

„В това отношение съзрях много рано, истина е. Усещах нуждата да споделя историите си с други деца. Началото на кариерата ми беше поставено с една седмична програма по радиото, насочена към много млади слушатели. И този професионален опит ме беляза“, казва испанецът.

На 16 години пише статии за пресата, а на 18 е сред основателите на списанието Ano Cero („Ново летоброене“).

„Това лято „Ново летоброене“ ще навърши 30 години. Всъщност и днес продължавам да пиша статии за него - поддържам месечна рубрика с коментари на страниците му. Списанието смесва научното с мистериозното, историческото с легендарното. И е насочено към всякакъв вид любопитни читатели“.

Днес испанецът живее в Коста дел Сол, в Малага. Обича да пътува и продължава да разказва своите вълнуващи истории. Загадките го вълнуват.

 „Трябва да си дадем сметка, че живеем в една огромна и непонятна вселена. В нашия Млечен път има повече от 840 000 милиона звезди. А той е само една от два милиарда подобни галактики! Нямаме никаква идея какво означаваме ние в рамките на една толкова колосална структура“, заявява Сиера.

Затова той продължава да пътува, за да изследва тайнствата на света - от пирамидите на Египет, до музеите на Турция и археологическите разкопки на Перу.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?