46

Испанец представя най-инфарктното оцеляване на Антарктида

Испанският полярен изследовател и писател Хавиер Качо Гомес гостува на 16 декември от 18.30 часа в Природонаучния музей.

Тогава той ще представи първата си книга „Шакълтън – несломимият, изследователят, който не достигна южния полюс”. Тя е написана през 2013 година и сега се пуска от издателство "Вакон".

Хавиер Качо е участник в първата испанска полярна експедиция през 1986 година. Пет пъти е ходил на Ледения континент и в последните три път е бил началник на испанската полярна база.

Преди две години е част и от 28-ата българска експедиция до ледения континент. Един от островите до Антарктида е кръстен Качо.

Испанецът ще представи книгата си за изследователя Ърнест Шекълтън, чийто кораб „Индюрънс” е размазан от ледовете на шелфовия ледник Рос.

Той прекарва през 500 километра ледена пустиня целия си екипаж заедно с 3 лодки, които пързаля по снега. След като достигат морето Уедъл, хората на Шекълтън плават с лодките до остров Елефант.

Лодката "Джеймс Кеърд", с която Шакълтън прекосява бурния южен Атлантик

Оттам в бурния южен Атлантик изследователят достига с покрита лодка до норвежката китоловна база Грютвикен на островите Южна Джорджия. През цялата тази одисея на оцеляването Шекълтън не губи нито човек.

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?