Следвайте ни

Испанци с костюми от 16. век пеят на Римския стадион

Най-старата испанска музикална група „Ла Туна” ще гостува за втори път в Пловдив навръх празника на града - 6 септември. Музикантите от университета Алкала де Енарес ще свирят и пеят на сцената на Римския стадион от 18.30 часа. Те са продължители на традиция, която продължава вече 500 години още от времето на конкистадорите Ернан Кортес и Франциско Писаро.

Точно заради това и групата е много колоритна - всички са облечени в костюми от славния век на покоряването на Америка. На външен вид напомнят швейцарските гвардейци, които са с костюми от същата епоха.

Традицията през 15. век е създадена от студенти, наричани сописти (от испански sopa в превод „супа“) - студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.

През дългата история на „Ла Туна” в редовете <210> са били Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Сега музикантите опитват да популяризират традиционната испанска музика.

При първото си гостуване през 2017 г. испанците направиха много зрелищно музикално шествие по Главната улица. Шоуто им продължи на другия ден, когато бяха поети от екскурзовод от общината, който ги поведе по знаковите места в Стария град. „Ла Туна” спираше на всяко едно от тях и правеше малък концерт. Сега в Пловдив пристигат 27 музиканти. Те посвещават изпълнението си на Римския стадион на празника на Съединението.  

Няма важен град или страна, която да не е била сцена на „Ла Туна”. Испанците са участвали във фестивали на всички континенти. Изнасяли са концерти в Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Перу, Боливия, Венецуела и Куба. Били са в Бряг на слоновата кост, островите Фиджи, Северна и Южна Америка. Обиколили са цяла Европа, Близкия изток, Азия и Океания.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?