46

Искат и кулата на Сахат тепе да свети за всяко новородено

Проектът „На родените днес“, при който на едно определено място в „Капана“ започват да мигат лампите на уличното осветление за всяко новородено дете, ще бъде възстановен и разширен. Идеята е на зам.-кмета по културата Пламен Панов, на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и на Кирил Велчев от фондация „Пловдив 2019“. 

Досега осветлението мигаше за всяко новородено само на едно определено място в артквартала. Идеята е първоначално обхватът на проекта да се разшири в целия „Капана“, а след това в него да се включи уличното осветление на Младежкия хълм и на Часовниковата кула на Сахат тепе. 

Пламен Панов, Георги Стаменов и Кирил Велчев се срещнаха със Стефан Малиновски и Кузман Драгнев, чието фирма осъществи техническата част на интересната идея. Ще се види какви схеми и компоненти от електрическата част е необходимо да се подменят. Според идеята осветлението на квартала е свързано с болниците УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс“. При раждането на дете баща му или лекар натискат бутон, при който лампите в една част на „Капана“ започваха да мигат.

Първоначално авторът на „На родените днес“ Алберто Герути бе подарил проекта само за една година. Емил Миразчиев от сдружение „Изкуството днес“, което го осъществи преди потвърди, че той е дал разрешението си той да бъде продължен. Проектът на Герути бе финансиран от „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“. „На родените днес“ е реализиран на много места в света – в Япония, Русия, Турция, Италия, Белгия. Навсякъде специална плоча отбелязва идеята на проекта.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Племенника на Петър Стоянов

Племенника на Петър Стоянов

18.01.2022 | 18:37

Няма отърваване п от тия гербаджийски гниди -Зам кмета Стоянов

Отговори
0 0
Племенника на Петър Стоянов

Племенника на Петър Стоянов

18.01.2022 | 18:36

Какво прави този гербаджийски плъх зам кмет Стоянов на Коня Петър Стоянов племенника в вляво с очилцата на масата

Отговори
0 0
kak' Сийка

kak' Сийка

18.01.2022 | 16:46

Много добре! А при всяко успешно зачатие да се гърми с топове или да вият сирени.

Отговори
0 0
Нали

Нали

18.01.2022 | 16:14

Страхотен момент да напомня на пловдивчани, че осветлението на тепетата беше възстановено от най-добрият кмет на Пловдив, инж Иван Тотев! Направи го въпреки съпротивата на уж родолюбиви пловдивски партии и бивши кметове! В личен план и досега се питам какво повече ми хареса, дали грейването на тепетата нощем или предизвиканата завист и злоба в бедните душички на политическите му противници тогава!

Отговори
1 0
пловдив

пловдив

18.01.2022 | 16:14

Пловдив град на щуротиите.Дерзайте!

Отговори
0 1
Нали

Нали

18.01.2022 | 16:07

Добра идея! А до кулата Росен Саръмов да седи и да чака и когато се роди бебе, да фърля по една пиратка!

Отговори
1 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?