46
Следвайте ни

Инвеститор иска сам да плати за местенето на римски мозайки

viber icon

Бизнесменът Георги Градански, който преди близо година и половина извика археолози на терена си на ул. „Пушкин” и там бяха открити останки от две римски мозайки, още няма отговор от НИНКН какво да прави с находките.

„Преди дни написах писмо до института, където за пореден път искам нещата да се задвижат и да имам някаква яснота как ще се местят тези мозайки. Дори предлагам веднага да поема разноските по преместването им”, каза за „Марица” г-н Градански.

Той е намерил място, където има други подобни мозайки, и собственикът му е съгласен да изложи и тези от ул. „Пушкин”. Инвеститорът пресмята, че операцията по местенето ще струва между 15 и 30 хиляди лева, които е готов да плати.

Георги Градански е собственик на „Деяника ЕООД” и е свързан с още 8 фирми. Влиза в съвета на директорите на „Балма АД” и „Френдс Ленд Пропъртис АД”.

Преди около година и половина започна да прави къща със стаи за гости на ул. „Пушкин”, която е на метри от Стария град. Повика археолога д-р Здравка Коркутова да проучи терена и тя откри останки на голяма римска вила.

Оттогава проектът на Градански е замразен, мозайките са консервирани, а мястото вече е обрасло в бурени човешки ръст.

„Вече няма смисъл да строя къща за гости, какъвто бе първоначалния замисъл, защото проектът остаря безкрайно, докато го стартирам”, обясни бизнесменът.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?