Инсталация за водна мъгла ще пази мозайките в Голямата базилика

Климатизацията и вентилацията на Голямата базилика е проектирана по задание на инвеститора Фондация „Америка за България“. Оптималната влажност за запазване на мозайките се поддържа от инсталация за водна мъгла, разказа за „Марица” арх. Николай Трайков. Системите са съгласувани с екипа архитекти, инженери, археолози и реставратори. При проектирането им инж. Петър Славов се е съобразил със специфичните изисквания към температура и влажност на въздуха, които трябва да се поддържат оптимални за целогодишния комфорт на посетителите и опазването на археологическите находки. ОВК системите са максимално икономични откъм експлоатационни разходи. Една от целите е поддръжката и обслужването им да бъде улеснена.  

Отоплението и охлаждането на сградата е топловъздушно. Циркулацията на въздуха се осигурява през смукателни и нагнетателни вентилационни решетки на първия етаж и струйни дифузори с голяма далекобойност на втория етаж.

Климатичната камера от последна генерация е разположена на покрива на сградата. Камерата има рекуперативен топлообменник, който усвоява над 70% от топлината от изхвърляния отработен въздух. Вентилаторните секции са с инверторно управление,  за  да се подбере оптимален режим на работа. Смесителна секция позволява режим на рециркулация, който е изключително икономичен. Допълнително отопление и охлаждане на пресния въздух се осигурява от топлообменник на VRV система. Два модулни агрегата от VRV 4-то поколение захранват с енергия топлообменника. VRV системата е високоефективна, работи с екологичен хладилен агент и разполага с най-съвременен софтуер.

Изграждането на инсталациите се извършва от фирма „Вътрешен климат” ООД с инж. Борислав Димчев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?