49

Инджов събра най-богатите хора у нас на премиера СНИМКИ

Най-богатите хора у нас – както в духовен, така и в материален план, събра в Пловдив галеристът и колекционер Димитър Инджов. Културният и бизнес елит се изсипа за премиерата на документалния филм за него „Отвъд рамката – Димитър Инджов“ снощи в Lucky Дом на киното. Залата не успя да побере всички почитатели и приятели на Инджов, но той се беше зарекъл да не върне никого, затова в последния момент пусна втора прожекция.

„Голям човек. Истински. Готин пич с огромно сърце“, се чуваше сред публиката, а от екрана едни от най-значимите имена в българското изящно изкуство не спестиха ласкави думи за известния колекционер. „Който е превърнал дома си в храм на изкуството, е превърнал и душата си в храм на вечността“, написа в поздравителен адрес към Инджов и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Преди премиерата на филма пловдивският галерист доказа за пореден път, че е изградил собствена мярка в изкуството. „Материята все повече властва над духа, а ценностите все повече се разбиват. Творци, мислители, интелектуалци се опитват да убедят света, че идва нов ред и всичко започва от тях“, изтъкна колекционерът. Като примери посочи френския художник Марсел Дюшан, считан за една от най-влиятелните личности в изкуството на 20. век, и американския музикант Франк Запа. 

„През 1917-а Дюшан свали писоара от любимия си бар и го обяви за произведение на изкуството, а услужливи критици го издигнаха в ранг на шедьовър. Не мога да приема това. 80 години по-късно връчиха „Грами“ за цялостно творчество на Франк Запа, който вярва, че изкуството е от нищо да създадеш нещо и да успееш да го продадеш. За мен това е интелектуална гавра. В желанието си да бъдат оригинални някои творци започнаха да правят откровени глупости“, не се притесни да посочи Инджов. Той бе категоричен, че „за да снимаш кино за изкуство във време на война и пандемия, или трябва да си луд, или отчаян оптимист“.

Инджов с Ваня Трингова - сценарист и продуцент на филма

В лентата галеристът разказва любопитни и малко познати факти от творческата и житейска  биография на големи имена в българското изобразително изкуство като Жул Паскин, Жорж Папазов, Петър Морозов, Гошка Дацов, Константин Гърнев, Антон, Георги и Борис Митови.

Филмът е създаден от екип: сценарист – Ваня Трингова, режисьор – Стоян Радулов, оператор – Станимир Навущанов, продуценти Георги Крумов и Ваня Трингова.

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?