Следвайте ни

In memoriam: Известен български поет почина в САЩ

viber icon

Поетът и граждански активист Николай Атанасов е починал на 41 години в САЩ, съобщава издателство Black Flamingo Publishing.

Роден е на 8 януари 1978 г. в град Плевен. Следва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и английска литература в Брауърд Колидж, САЩ. Носител е на няколко национални награди, между които престижният Бронзов пегас за най-добра дебютна книга на 1999 г. - "Ябълка" (Свободно поетическо общество) и Златното яйце от конкурса на името на Веселин Ханчев. Автор на поетичните книги "Органични форми" (Алтера, 2007), "Манифестация" (Алтера, 2011) и "Евангелие от Евнух" (Black Flamingo, 2017).

Той е и съставител на първото по рода си изследване на корените на българската ЛГБТИ култура, публикувано в специален брой на Литературен вестник (бр. 19, 2000). Публикувал е в списанията „American Poetry Review", „Chroma Journal", Akzente, „Алтера", „Съвременник", „Витамин Б", „Пламък", както и в „Литературен вестник", „Литературен форум", „Капитал", „Сега" и др. Превеждан е на английски, немски, чешки, унгарски, хърватски и словенски езици.

През последните 20 години Николай Атанасов живееше в САЩ. Семейството му се нуждае от средства, за да бъдат пренесени тленните останки на поета в България.

webcafe.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?