Следвайте ни

IN MEMORIAM! Издъхна Христо Явашев - Кристо

viber icon

На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. 

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт на 31 май. 

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им", гласи официалното съобщение.

Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година. От съобщението става ясно, че все пак опаковането на Триумфалната арка ще се състои на 3 октомври 2021 г.

Работата, която Христо Явашев подготвяше последно беше свързана с неговия типичен стил – опаковане на обекти, като той планираше да опакова Триумфалната арка в Париж. Събитието бе планирано за септември 2021 година.

Преди това в последните години той успя да впечатли с две популярни работи – “Мастаба” в Лондон и “Плаващите кейове” в езерото Изео в Италия. С работите си преди това той остави отпечатък в XX век с уникални творби, като опаковането на Райхстага, Портите в Ню Йорк и много други.

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Прекарва кратко време със семейството си в Пловдив, след което учи в София. През 1957 година емигрира от социалистическа България и продължава живота си във Франция и САЩ с жена си Жан-Клод. Той не губи връзки с България, като в почти всички негови проекти участват българи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

koko

koko

01.06.2020 | 09:22

Бог да прости геният!А не си идваше в България заради червените кхмери!

Отговори
1 1
:( :( :(

:( :( :(

01.06.2020 | 00:54

Светла му памет! :(

Отговори
1 1
irinka

irinka

31.05.2020 | 23:55

По фейсбукаджийските шаблонни траурни послания - той отиде на небето за да го опакова и да му върже панделка с автограф. Не му се удаде обаче да опакова ЦУМ и пловдивския зоопарк.

Отговори
5 1
любен

любен

31.05.2020 | 23:44

Бягаше не от България, а от такива като теб.

Отговори
5 6
Да бе

Да бе

31.05.2020 | 23:14

Той тоя хайван го беше срам да каже че е българин , само зорно си е идвал до БГ ся там да го копаят някъде и да пишат французин

Отговори
8 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?