Иманярски тунел откриха под Голямата могила в "Южен"

Дълъг иманярски тунел бе открит под Голямата могила в район „Южен”. Изследването й започна този сезон като за разкопките отдел Култура е предвидил тази година 130 хиляди лева.

Те се водят от младия археолог Любомир Мерджанов, който е участвал активно и в разкопаването на обекта Малтепе. Тунелът идва от южната страна могилата. 

Екипът все още е далеч от достигането на същинската погребална структура под земята. Не се знае дали иманярите са достигнали до нея.

На върха на могилата има други находки – средновековни места за погребения. Там са открити няколко тела, които вече са извозени.

Голямата могила е единствената оцеляла тракийска структура в район „Южен”. Намира се в промишлената зона и при строителството на предприятията някак е оцеляла. Висока е 10 метра и има диаметър над 40 метра. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Смех

Смех

05.07.2021 | 18:15

Яко усвояване на ЕДНИ пари. Отдавна е известно, че могилата е ограбена още в средновековието. Преди 1944г е използвана от шумкарите за скривалище, а след това тунела се занемарява. В спомените на бившите нелегални се говори за достъп от към северната страна.

Отговори
4 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?