Следвайте ни

Иманярски тунел откриха под Голямата могила в "Южен"

viber icon

Дълъг иманярски тунел бе открит под Голямата могила в район „Южен”. Изследването й започна този сезон като за разкопките отдел Култура е предвидил тази година 130 хиляди лева.

Те се водят от младия археолог Любомир Мерджанов, който е участвал активно и в разкопаването на обекта Малтепе. Тунелът идва от южната страна могилата. 

Екипът все още е далеч от достигането на същинската погребална структура под земята. Не се знае дали иманярите са достигнали до нея.

На върха на могилата има други находки – средновековни места за погребения. Там са открити няколко тела, които вече са извозени.

Голямата могила е единствената оцеляла тракийска структура в район „Южен”. Намира се в промишлената зона и при строителството на предприятията някак е оцеляла. Висока е 10 метра и има диаметър над 40 метра. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Смех

Смех

05.07.2021 | 18:15

Яко усвояване на ЕДНИ пари. Отдавна е известно, че могилата е ограбена още в средновековието. Преди 1944г е използвана от шумкарите за скривалище, а след това тунела се занемарява. В спомените на бившите нелегални се говори за достъп от към северната страна.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?